Ето как ще постигнем целите на Зелената сделка

Отговори даде уебинар на центристката група „Обнови Европа“ в Европейския парламент

Ето как ще постигнем целите на Зелената сделка | StandartNews.com

Как ще постигнем целите на Зелената сделка. Отговор на този въпрос даде уебинар на тема „Алтернативни горива: устойчиви, насочени към бъдещето решения за европейския сектор на горивата и транспорта“, организиран от центристката група „Обнови Европа“ в Европейския парламент. Та отчита, че за да бъде постигната климатична неутралност до 2050 г. в съответствие със Зелената сделка, е необходимо намаляване на емисиите от транспортния сектор с 90%.

Като съинициатор на събитието, заместник-председателят на „Обнови Европа“ и член на комисията по промишленост, изследвания и енергетика, Искра Михайлова подчерта, че провеждането на дискусията е навременно с оглед на амбициите и залегналите в работната програма на Комисията предложения за декарбонизация на сектора на транспорта, поведението на страните членки и очакванията на бизнеса и научните среди. Тя припомни приоритетното за политическата си група значение на алтернативните горива като елемент на Европейската зелена сделка, чиято цел е да даде амбициозен отговор на изменението на климата и опазването на околната среда.

„Със своето комунике от декември 2019 г. Комисията предложи да се преразгледа директивата за инфраструктурата за алтернативни горива, която беше приета през 2014 г., за да насърчи разгръщането на станции и пунктове за зареждане на алтернативни горива в Европейския съюз, изисквайки от държавите-членки да изготвят планове и национални рамки в тази насока. Текущата правна рамка обаче не осигури желания темп на разгръщане на необходимата инфраструктура и наблюдаваме дисбаланс в Европа. Това не може да бъде индивидуално начинание на европейско ниво. Само с общи усилия и добро сътрудничество с бизнеса и държавите - членки, с подкрепата на наличните финансови инструменти можем да допринесем за осъществяване на тези цели.“, изтъкна по време на събитието българският евродепутат.

Председателят на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения в 44-тото Народното събрание на Република България и зам.-председател на ДПС, Халил Летифов подчерта, че в България 70% от автомобилния парк е средно на 15 години, а под 10% са новите превозни средства, поради което са необходими осезаеми мерки за подобряване на тези показатели, като се положат усилия гражданите да бъдат убедени, но и да имат необходимите възможности и инфраструктура, за масово преминаване към използването на електромобили.

Той изтъкна, че са необходими ясни, решителни и радикални планове и национални мерки за намаляването на емисиите и развитието и ефективно използване на възможностите на въглерода и електрификацията. „Необходим ни е поглед в перспектива - към осигуряване на по - добра свързаност на България и Източна Европа с останалата част от Съюза, подобряване на железопътната мрежа и ефективно използване на фондовете, за да се справим с поставените цели.“

Уебинарът, който бе организиран по инициатива на заместник-председателя на комисията по транспорт и туризъм Ян-Кристоф Йотйен (Германия) и евродепутатите Искра Михайлова и Маури Пекаринен (Финландия) имаше за цел да проучи технологичните възможности за достигане на нулеви емисии на мобилност, трудностите и разходите за осигуряване на този преход и потенциалната роля на алтернативните горива в светлината на предстоящите законодателни предложения на Комисията и цялостният преход към въглеродно-неутрална икономика.

За дискусията, събитието събра онлайн европейски и национални политици, представители на Европейската комисия, на представени в Брюксел европейски браншови организации и бизнеса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай