Ето го отборът на Медведев за преговорите в София

Вицепремиер, четирима министри, шефове на агенции и ръководители на най-големите държавни предприятия са в София

Ето го отборът на Медведев за преговорите в София | StandartNews.com
  • Вицепремиер, четирима министри, шефове на агенции и ръководители на най-големите държавни предприятия са в София

Руският премиер Дмитрий Медведев идва с внушителен отбор от вицепремиер, четирима министри, шефове на агенции и ръководители на най-големите държавни предприятия за преговорите в София. Кои са те?

Дясната му ръка в преговорите  е вицепремиерката Олга Голодец - златното момиче, както я наричат в Кремъл заради отличията в училище и червената диплома от МГУ- специалност икономика. Минала през школата на металургични и застрахователни гиганти, а после и през общината в Москва, днес 57-годишната московчанка е едно от силните фигури на Путин, която отговаря за най-важната му политика от този мандат- социалната и пенсионна реформа. Очаква се в преговорите в София да има ключова роля за споразуменията в икономиката и в областта на социалните осигуровки.

Най-запознатият с кухнята на преговорите с България е министърът на промишлеността и търговията - Денис Мантуров,  който ръководи от руска страна смесената ни икономическа комисия. 50 годишният милионер е отдавна в топ 5 на най-богатите висши държавни служители, тъй като има забележителна бизнес кариера преди да влезе във властта като зам.министър през 2007 година, а след 2012- и като титуляр в министерството. Учи дълги години в Бомбай, където работи баща му, а  после завършва Московския  държавен университет. В професионалната си кариера той заема постовете зам. - директор  на авиационния завод в Улан-Уде, който изнася хеликоптери за Китай и Индия, директор в  московското предприятие за хеликоптери, зам. директор на холдингова компания за строителство на самолети. Само преди седмица Мантуров беше на автоизложението в Абу Даби и лично представи новата кола на Путин пред арабските шейхове.  Днес той ще има решаваща дума за ускоряване на икономическите и търговски връзки между България и Русия.

Едно  от познатите лица за България в преговорите за газта и АЕЦ Белене е Александър Новак. Министърът на енергетиката  е също златен медалист, изключително финансово грамотен. Първите 10 години от професионалния си път той катери управленската стълбица на минно-металургичното предприятие Норилск, тръгвайки от поста финансов директор до вицепрезидент на компанията. След това става губернатор  на Красноярск, през което време успява да наложи на региона завидна финансова дисциплина, за което по-късно получава покана за  зам. министър на финансите. Там той разработва финансовите мерки за излизане на Русия от кризата през 2008 година. Оглавява неочаквано министерството на енергетиката, но успява да се запази вече 7 години на поста и е считан за от един  от най-спокойните и уравновесени,  но в същото време и трудни за преговори  руски министри.

Втори човек в делегацията е напълно наясно с пенсионната  реформа и социалната защита на гражданите. Максим Топилин, министърът на труда и социалната защита, който до голяма степен преповтаря професионалната кариера на неговия български колега - Бисер Петков. Топилин от 25 години работи като държавен служител, от 7 години е социален министър. Много пъти е изразявал свое мнение за пенсионната реформа, един от защитниците на тезата беше,  че не трябва да се вдига възрастта за пенсиониране. Радетел е за изсветляване на доходите, подкрепя работодателските организации. Известен  е като работохолика на Кремъл с работен ден от 16 часа. За жена му се знае, че печели  два пъти повече от него. 

Безспорно най-голям интерес предизвиква в София чисто новия член на делегацията - Зарина Догузова. Красивата рускиня оглави преди по-малко от месец Агенцията по туризъм след като пое овакантеното място от Олег Сафонов през февруари. 34-годишната Догузова завършва специалността журналистика в престижния Московски университет  и веднага е назначена в пресотдела в правителството на Русия, когато премиер е Путин. През 2012 година вече работи за президента Путин. А три години по-късно оглавява отдела, който отговаря за най-мащабните мероприятия в страната. Свърхамбициозна и работлива. Твърди се, че нейна е информационната стратегия както за провеждане на олимпиадата в Сочи, така и за Световното първенство по футбол миналата година в Русия.

Само три години по-възрастен от нея е прекият й шеф - министърът на икономическото развитие Максим Орешкин. Днес той вече сложи подписа си върху туристическите споразумения между България и Русия. Орешкин е един от най-коментираните министри в екипа на Медведев заради зашеметяващата му кариера от 2002 година насам. Започна като експерт в централната банка на Русия, където работи брат му, но за кратко време се издига до длъжността главен икономист. По-късно попада последователно в ръководството на Росбанки на ВТБ. От март 2015 става зам. министър на финансите, а в края на 2016 поема министерството на икономическото развитие след като предишния му ръководител бе уволнен от Путин след съмнения за корупция. Така 34-годишния Орешкин става най-младият член на кабинета Медведев. След появата му миналата година на срещата на Г-20 в Германия, „Блумбърг” дори предположи, бе той ще е наследникът на Путин.

Най-опитният човек в екипа на Медведев  е заместник-министъра на външните работи Александър Грушко. Завършил МГИМО през 1977 година, той започва дипломатическата си кариера в посолствата в Холандия и Белгия, а през 90-те на миналия век прави кариера в министерството на външните работи. От 2005 година вече е заместник-министър, а през 2012 година е назначен за постоянен представител на Русия  в НАТО. Пост, който той заемаше до 22 януари тази година и подсказва кои въпроси ще следи с интерес по време на разговорите  между Борисов и Медведев.

Двама шефове на руски икономически гиганти - на „Росатом”  и на „Газпром” също са в делегацията за преговорите по бъдещето на газовото трасе и АЕЦ "Белене".

Алексей Лихачов завършва и радиофизика, и икономика. Доктор на икономическите науки, депутат, първи заместник.министър на икономическото развитие, от 2016 година поема ръководството на „Росатом”, компания, която сега препотвърди интереса си да строи АЕЦ „Белене”.

Другият Алексей, но Милер също е отдавна в преговорите с българската държава по темите цени на газта и неговото трасе за Европа. Той е един от най-високоплатежните руски мениджъри, председател както на „Газпром”, така и на „Газфонд”, „Газпромбанк” и СОГАЗ. Роден в Санкт Петербург, той завършва математическа гимназия, а след това финансово-икономически университет. Кариерата му започва като научна -  първо аспирантура, после става кандидат на икономическите науки, а след това и младши научен сътрудник. Съдбата му се обръща на 180 градуса, когато оглавява Комитета по външни връзки в общината, където негов шеф е Владимир Путин. Така сътрудничеството им става дългосрочно. Първоначално Путин го назначава като зам.-министър на енергетиката, а от 2001 година оглавява „Газпром”. Макар  мнозина да коментираха навремето този ход като много рискован, за кратко време Милер успя да рестартира компанията след ерата Вяхирев. А сега, 18 години по-късно „Газпром” отчита отново  най-големите си обеми  в Европа. Двете нови перли в короната му са „Северен поток-2” и „Турски поток”, заради който днес е в България. Според последните данни на „Форбс” от миналата година, Милер  е в топ 5 на най-влиятелните руснаци.  Останалите четирима са Владимир Путин, Дмитрий Медведев, Игор Сечин - шефът на Роснефт и директорът на Сбербанк - Герман Греф.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай