Ето го министърът на културата. Завел Холивуд в село Татарево

Възстановил е театъра в читалището на дядовото си село

Ето го министърът на културата. Завел Холивуд в село Татарево | StandartNews.com

Кой е новият министър на културата? Бъдещият премиер Кирил Петков съобщи, че това е 31-годишният Атанас Атанасов, който е завършил театрално майсторство в САЩ и сам, още на 26 години, е възстановил читалището в пловдивското село Татарево. Историята на Атанасов бе разказана от „Стандарт” още през 2015 г.

ВИЖ ОЩЕ ЗА ИСТОРИЯТА НА НОВИЯ КУЛТУРЕН МИНИСТЪР : Бригада от Холивуд съживява селски театър

Днес Атанасов е на 31 години. Той е от Хасково. Актьор е, живее в Холивуд, преподавал е тенис на децата на знаменитости. Преди години възпитаникът на хасковската езикова гимназия и бивш съотборник на най-голямата тенис звезда на България Григор Димитров, с когото рамо до рамо израстват на хасковските тенис кортове, влиза на пълна спортна стипендия в Американския колеж "Уитман". Идеята му е и да продължи да се занимава с тенис. "Една част от мен искаше още малко да играе по-професионално тенис, понеже всички наши треньори в Хасково в този момент си заминаха, бащата на Гришо тръгна с него, тогава реших да продължа напред. Освен това, влязох в езиковата, не ми оставаше много време. Та така исках да си продължа с тениса", разказа през 2015 г. Атанасов пред „Стандарт”.

Признава обаче и че не се е виждал като професионален състезател. "Не знаех точно какво искам да уча, а образователната система в Щатите ти дава възможността да тренираш и първите 2 г. не е задължително да обявяваш специалност, а можеш да пробваш различни неща. Та така, на тази възраст бях с идеята, че ще отида в Щатите, ще видя свят, ще се изуча и ще се върна в България да помагам на страната. И си мислех, че това ще го направя като икономист или като политик. Но много уроци научих за това време и най-вече този, че хората са много различни и човек е най-полезен за обществото и за себе си, когато прави това, което обича", споделя Атанас.

Един от модулите, които записва още в първия семестър в колежа "Уитман", е "актьорско майсторство". Разказва, че още докато си е бил в България, приятелите все му подхвърляли, че трябва да стане артист, понеже с шегите и имитациите си винаги бил сърцето на компанията. Така на 21 г. попада в класа на Кристофър Петит, който е от нюйоркската актьорска школа, завършил режисура в Колумбийския университет. Наско избира точно него за учител, понеже всички по-големи колежани казвали за Петит, че е най-добрият, но и най-строгият и е твърде прям. "За него ми казаха: "Крис Петит е много добър човек, но много разплаква студентите си, защото им казва всичко в очите, нищо не спестява!". И така аз си казах: "Това е моят човек!" След като излиза от колежа, вече знае, че иска да живее в Лос Анджелис, в Холивуд. Става и доброволец на Фестивала на Американския филмов институт и покрай тази си работа вижда от много близко филмови звезди като Ал Пачино, Майкъл Кийтън, Едуард Нортън.

Там се запознава и с венецуелката Габриела Гомес, режисьор, оператор, фотограф и сценарист. Първата му роля в Холивуд е в музикален клип, а Гомес го включва в свой трейлър, с който се представя на конкурс за жени-режисьори. Видеото е избрано за представяне в Египетския театър, който е един от най-старите в Холивуд. Това е и прощъпалникът на бъдещия министър на културата на големия екран, появява се макар за секунда-две. Макар и кратко, всичко това е неоценим опит.

В България Атанасов става известен с проекта си "Отключване". Като целта му е да възроди театралния салон в читалище "Народна просвета" в първомайското село Татарево. От селото са баба му и дядо му - Атанас и Петя. Двамата цял живот са били учители. За да отключи вратите на културното средище, Атанасов събира пари чрез благотворителна кампания в САЩ. Общинският кмет се присъединява към каузата и осигурява средства за ремонт на покрива. Сградата на читалището е ремонтирана, заедно със залата за кино, в която през октомври 2015 има прожекция за първи път от десетки години насам. Следват десетки концерти и културни изяви.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай