Ердоган: Мигранитите са 30 000. Борисов-посредник

Лидерска среща за Турция и кризата с мигрантите прави премиерът Бойко Борисов

Ердоган: Мигранитите са 30 000. Борисов-посредник | StandartNews.com

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ще позволи на бежанците да пътуват до Европа от Турция, допълвайки, че страната му не може вече да се справя с нови вълни от хора, които бягат от разрушената от войната Сирия, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов прави лидерска среща за мигрантите

Турският лидер съобщи още, че 18 000 мигранти са се натрупали на турската граница с Европа от петък. Броят им може да достигне до 30 000 в събота.

“Какво направихме вчера (петък)? Отворихме портите”, каза Ердоган в Истанбул в първите си коментари, след като в четвъртък в Северна Сирия бяха убити 33 турски войски. “Няма да затворим тези врати … Защо? Защото Европейският съюз трябва да спазва обещанията си.”

Според него сирийският режим на президента Башар Асад ще „плати цената“ за убийството на 33 турски войници в Идлиб. Турският лидер също така каза, че е поискал от Путин“ да му се махне от пътя“ в северозападната сирийска провинция.

Лидерска среща за Турция и кризата с мигрантите прави премиерът Бойко Борисов. Това съобщи самият той в Пловдив, след като проведе телефонни разговори в петък с Ердоган, гръцкия си колега Мицотакис и евролидери. Борисов ще се опита да убеди ЕС да спази ангажиментите си към Турция, за да спре мигрантския натиск и съседката ни отново да поеме грижата за бежанците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай