Енергийният министър разкри загуби заради тръбата България-Гърция

Държавата ни губи около 1,5 млн. лв. от това, че не внасяме цялото договорено количество природен газ от Азербайджан

Енергийният министър разкри загуби заради тръбата България-Гърция | StandartNews.com

Държавата ни губи около 1,5 млн. лв. от това, че не се възползваме от възможността да внасяме цялото договорено количество природен газ от Азербайджан. Това съобщи министърът на енергетиката Александър Николов по време на изслушване в Народното събрание.

Настоящото правителство е изпратило писмо до акционерите на проектната компания "Ай Си Джи Би" (ICGB) на газовата връзка между Гърция и България с искане за начисляване на компенсации и да няма следващо отлагане, каза още Николов.

Той посочи, че очаква проектът в крайна сметка да бъде завършен до юли месец тази година. Предишният краен срок за това бе 31 декември 2021 г.

В становище по тези думи на Николов депутатката от ГЕРБ и бивш енергиен министър Теменужка Петкова посочи, че няма нужда министерството да праща писма с молби, а направо да изисква неустойките за неизпълнение на проекта, които са 90 хил. евро на ден. Тя припомни, че договорът за строителството на газовата връзка с Гърция, поставя реализирането на проекта в особена ситуация.

Народният представител от ДПС и дългогодишен член на енергийните комисии Рамадан Аталай заяви, че ако настоящото ръководство на министерството има нужда от подкрепя то биха могли да поискат "помощ от приятел" в лицето на ДПС.

Аталай каза още, че от информацията, която получава към момента не е ясно дали проекта ще е готов и до новия краен срок, който е юли тази година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай