Първан Симеонов: Има надежда за правителство

Първан Симеонов направи анализ на ситуацията в момента

Първан Симеонов: Има надежда за правителство | StandartNews.com

По-близо сме до формиране на кабинет. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ политологът Първан Симеонов.

Има някакво омекване от различните страни. От "Демократична България" много мъдро казаха – няма да искаме постове, искаме политики.

"Има такъв народ", доколкото разбрах, също са приели идеята да има консултации с останалите политически сили преди да се състави правителство. Това е нормалното, защото протестиращите в София миналата година бяха предимно от "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!",

Слави Трифонов беше предимно в студиата, в които работи, затова някак си не върви само той да носи отгооврността. Той може би постъпи по устав и искаше да поеме цялата отговорност, но това беше разбрано като политически егозиъм и затова сегашните стъпки са правилни, заяви Симеонов.

Обикновено коалиционните кабинети са компромисни и не са реформаторски. А летвата е вдигната много високо - "Има такъв народ" иска сериозна реформа в избирателната система, а "Демократична България" – в съдебната система. Предполагам, че "Изправи се.БГ! Ние идваме!" ще бъдат най-гъвакви.

Но двете основни сили  – "Демократична България" и "Има такъв народ" трябва да се разберат за политките. Улеснява ги президентът Радев, който със служебното правителство направи успешен прототип на редовно правителство, посочи политическият анализатор. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай