Джо Байдън е свързан с България. Ето как

Избирането му за президент на САЩ е от ключова важност за нас, каза Петър Стоянов

Джо Байдън е свързан с България. Ето как | StandartNews.com

Джо Байдън е свързан с България. Той прави историческа за страната ни визита в София през 1999 г. Тогава той е сенатор. И става най-горещият застъпник за членството на България в НАТО. За визитата и ключовото й значение за страната ни и за целия Балкански регион, разказа пред БНТ президентът Петър Стоянов.

На 1 септември 1999 г. сенатор Джоузеф Байдън идва в България в ролята си на представител на комитета по международни отношения на Сената на САЩ. Пратен от президента Бил Клинтън. Среща се с президента Петър Стоянов, с външния министър Надежда Михайлова и с депутати.

Байдън дойде, защото само след месец и половина беше първото в историята посещение на американски президент у нас, разказа Петър Стоянов. И продължи: „Бил Клинтън от трибуната на "Александър Невски" се обърна към света и каза: България е приятел на Западния свят -инвестирайте в България. Тези думи на Клинтън прозвучаха и в Америка, и в Европа и до много голяма степен отвориха пътя на България в НАТО и ЕС.”.

В София Джо Байдън казва, че "страната ни е постигнала феноменален напредък след разпадането на бившия Съветски съюз", върна лентата Петър Стоянов. И благодари за сериозната, по думите му, подкрепа, която правителството ни е оказало на Съединените щати за Косово. От разговора си тогава с Байдън, Петър Стоянов си спомня преди всичко педантичната му осведоменост за България и Балканите.

„И на второ място неговото много ясно схващане за ролята, която Балканите ще играят в бъдещата подредба на Eвропа в известен смисъл и на света. По онова време бивша Югославия беше разкъсана от конфликти и войни. В центъра на вниманието бяха Чехия, Полша и Унгария и всички бяха забравили за нашия ъгъл”, каза Стоянов.

По онова време по думите на президента Стоянов, България е все още почти неизвестна за Запада, а и за САЩ. Искахме да има и съвет за стратегически инвестиции, беше много важно американските инвеститори да се престрашат и да дойдат тук и България да влезе в новинарския поток, тоест там да имаме наше лоби, което да работи за специфичните ни интереси, разказа президентът. И допълни: „Всичко това става факт и благодарение на благосклонното и приятелско отношение на президента Клинтън, който дойде у нас през ноември - два месеца след Байдън.”.

На въпроса дали вижда конкретна полза от тези тогавашни срещи за страната ни сега, Петър Стоянов отговори: „Разбира се, дума да няма. Със сигурност Байдън е сред хората, които в най-големи детайли знаят какво се случва на Балканите и в частност в България. Да не говорим, че много важно за един политик от такъв ранг е да има лични впечатления, много важно е да е усетил атмосферата на хората в тази страна, много важно е да се е разходил веднъж в центъра на София, за да добие впечатление, че България всъщност никога освен насилственото ни откъсване след 9-ти септември не е преставала да бъде част от европейската цивилизация.”.

Затова и по думите на Петър Стоянов избирането на Джо Байдън за президент на САЩ е от ключова важност за България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай