Двете писти на Радев

Докато самолетът на президента набира европейска височина, машината на кабинета е в шпионска турбуленция

Двете писти на Радев | StandartNews.com

Две седмици след като пое управлението, президентът все по-ясно показва, че в новото полетно разписание на държавата международните линии са с приоритет пред вътрешните. 

Предизборният самолет на Радев избра дългата писта и бързо набра височина, за да обикаля европейските столици. За машината на служебния кабинет остана късата писта и едва излетяла, срещна мощен насрещен политически вятър. Затова и още не успява да набере височина. 

Докато Стефан Янев и министрите му са в турбуленцията на новите назначения и сигнала им със земята е заглушен от подслушвания, Радев стъпи безаварийно на европейската политическа сцена. За интензитета на международните си контакти той разказва с охота. „Изведнъж станах много интересен за всички европейски лидери. На ден имам няколко покани и говоря поне с двама премиери, един президент и един еврокомисар. Към България има голямо внимание“, казва Радев.

Програмата на президента е запълнена не само с десетки задгранични телефонни разговори, но и с персонални визити - с еврокомисари, правителствени лидери. Отиде и при папата, разтворил гостоприемно вратата на самолета за Стево Пендаровски. „Той не ни обижда и оскърбява“, заяви на кацане македонският президент за Радев.

Срещата на лидерите на Европа в Брюксел го изстреля с асансьора на властта чак на покрива на европейската политика и дипломация. Докато „големите началници“ се здрависваха с охота с новото лице на България, му поставиха и куп задачи за домашно. Те са свързани и със съдбата на европейския път на Северна Македония, и с националните критерии за новата "зелена" сделка, и с общата позиция по санкциите към Русия, и с ембаргото към Минск. Както той самият каза - предстои сериозно разследване дали фирми на Беларус са участвали като подизпълнители на „Турски поток“.

Като се вземе предвид юнската среща Путин-Байдън, до следващата европейска визита на Радев в Брюксел графикът му ще е препълнен с международни акценти. Към които, без съмнение, ще се отнесе с подчертан приоритет. А след това, докато политиците у нас се готвят за изпита си на 11 юли, той ще се отдаде на подготовката за домакинството на „Три морета“.

Бялата траектория, която оставя опитният пилот Радев в европейското небе, рязко контрастира с димната завеса от самолета на служебното правителство. А въпросът кой генерал всъщност командва ръководството на въздушното движение - Стефан Янев или Атанас Атанасов, получава двузначен отговор с продължаващата сага с подслушването. 

Няма как да се отрече, градската десница владее до съвършенство изкуството на политическия бумеранг. Докато ГЕРБ бие президента, слагайки знак на равенство между служебния кабинет и предизборния щаб на Радев, Христо Иванов и Атанас Атанасов дават ценни съвети за нови хора, подходящи за промяната. Подкрепата за тях е повече от очевидна. 

След като Атанас Атанасов би тревогата за подслушвани политици, дневният ред на държавата мигом се промени, а притесненията за източване на държавата се трансформираха в яростно негодувание срещу нарушеното лично пространство на кандидат-народни представители. 

Кабинетът отложи истината за оповестяване на финансовото и икономическото състояние на държавата, а премиерът бе принуден в първото си телевизионно интервю да се обяснява главно за това как ще дири следите, останали от уж неочакваното наводнение на архивите.  

Министър Рашков се включи най-активно в разследването. Това пък забави смяната на полицейските шефове по места, даже избута темата за новия главен секретар на МВР. 

След неговото запомнящо се телевизионно участие, големите телевизии намалиха съществено звука в микрофоните на водещите и по команда започваха интервютата си с тази тема, подплашени от исканите оставки за всеки неудобен въпрос. Колкото и да се стараеха, така и не успяха да засенчат заглавието на „Капитал“ за новата власт – "Завръщането на джедаите".

Прави са, засега Дарт Вейдър напусна сцената, за да гледа отстрани как темата със слушаните политици идва като летящ предизборен старт за протестните партии. Нова искра запали един от основните им остриета – Бойко Ноев, който обяви, че заедно с подслушването вървят и дебели папки в ДАНС с анализи за всеки, който се е осмелявал да говори срещу Борисов. 

На крилете на скандала, партията на Мая Манолова също започна кампанията с протести пред агенцията, призвана да пази националната сигурност. Записа още в началото червена точка пред публиката като показа, че да се смени шефът на контраразузнаването са нужни едва 15 човека да викат под прозорците му „Мутри вън“.  

Раздялата на Димитър Георгиев като шеф на ДАНС с публиката обаче мина не със сълзи, а с шокиращи обвинения към МВР-шефа. Ако това е било отговорът на ГЕРБ, да не се сърдят за реваншизма. Затвърдиха мнението, че държавността е разрушена, а в сградата на ДАНС непрозрачността е на почит повече от сигурността. Поне за ръководството. 

Шпионският скандал осигури политическа пауза за партиите да презаредят листите и да подготвят кампаните си. Но свали височината в полета на служебната власт, поставяйки дори под въпрос оцеляването на силовия вицепремиер, разбрал последен за отнетия му достъп до класифицирана информация. 

Дано с поемането на службите Янев да не се изкуши да търси с гаубица нова мишена, по която да стреля, а да дръпне лоста докрай към себе си. Само така ще съумее да преодолее шпионската турбуленция и да се изкачи на височината на обществените очаквания – да покаже ясна картина за наследството на Борисов, промяна на модела и заявена подкрепа за доходите на хората и бизнеса.

Ако не го направи, самолетът на служебния кабинет накрая ще се приземи аварийно, заедно с всичките надежди и разочарования. За Радев ще остане международната писта. А Борисов ще почисти праха от джипката си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай