Дуел Борисов-Радев заради Гешев /ОБЗОР/

ГЕРБ променя закона, правосъдният министър няма да предлага главен прокурор

Дуел Борисов-Радев заради Гешев /ОБЗОР/ | StandartNews.com
  • ГЕРБ променя закона, правосъдният министър няма да предлага главен прокурор

Остра престрелка между урните се състоя днес между Румен Радев и Бойко Борисов заради избора на главен прокурор. Фронтът отвори президента Радев, който обвини премиера Борисов, че е избягал от отговорност, като не е номинирал кандидат за поста и така Иван Гешев е останал единственият претендент.Това е нарушение на закона, отговори Борисов и обвини Радев в агитация за опонентите на ГЕРБ. Завист! – възмути се премиерът.

ВИЖ ОЩЕ: Радев: Няма да действам под натиск за Гешев

Няма да действам под натиск на когото и да било! Ще се съобразя с правомощията, които ми дава Конституцията, заяви Радев в отговор на  въпроса кога ще подпише указа за новия главен прокурор Иван Гешев. Той коментира темата пред журналисти, след като гласува за кмет в София. Радев заяви, че ще се произнесе в обозримо бъдеще. И посочи, че ще реши дали да издаде указа, след като се запознае и с протокола от 10-часовото изслушване на Гешев пред ВСС. Няма да позволя темата за указа да влияе на изборния процес, заяви Радев. Но въпреки това каза, че премиерът Борисов е избягал от своята отговорност да предложи алтернативна кандидатура и да чуе гласа на хората, които е изпратил във ВСС.

"Даваш личен пример за върховенство на закона. Когато изричаш неистини, подвеждаш избирателя. Това е тежко нарушение. Той подведе избирателите в изборния ден.", отговори му няколко часа по-късно от Банкя  премиерът Бойко Борисов.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов: Радев агитира за опонентите. Завист!

ГЕРБ ще промени законодателството в частта за избора на главния прокурор. Тя е предвидена в Закона за съдебната власт, както и в Конституцията. Промяната ще премахне възможността министър на правосъдието да номинира свой кандидат, каза Борисов. И съобщи, че депутатите от ГЕРБ ще внесат поправките веднага след изборите.

 

 "ГЕРБ няма да номинира партиен кандидат, това е лицемерие", отсече Борисов. И обясни, че ако Данаил Кирилов бе номинирал кандидат за главен прокурор, "и ако ГЕРБ беше избрал главния прокурор, щяхме ли да му имаме доверие", попита риторично лидерът на управляващата партия.  "Когато говориш за лидера на една партия, показва, че не си равноотдалечен. А когато говориш и неистини по този начин подвеждаш и избирателя - второ нарушение", каза Борисов по адрес на Румен Радев. "Агитират, агитират, после викат върховенство на закона - абе, чакай, бе, спри се!", възмути се Борисов. И повтори: „Радев подведе избирателите в изборния ден, агитирайки в изборния ден за нашите опоненти, и прехвърли, много тънко, йезуитско към премиера в изборния ден".


"Завист се казва думата", заключи той и продължи да критикува държавния глава, че след дългото отсъствие от страната, се е откъснал от действителността. "Въобще не искам да мисля какво е в неговата глава, дълги пътувания, откъсва се от ежедневните неща..."

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай