Драмата с пенсиите! Бюджетната комисия с компромис

Утре се очакват нови, разгорещени дебати

Драмата с пенсиите! Бюджетната комисия с компромис | StandartNews.com

Компромисно решение за вдигането на пенсиите предложи Бюджетната комисия в парламента. Тя се събра на извънредно заседание след поредния скандал в пленарна зала.

Депутатите в комисията одобриха предложеното в зала от председателя Любомир Каримански решение. Според него от Коледа (25 декември) минималната пенсия се вдига на 370 лв., а максималната - на 1 500 лв.  

Пак от 25 декември коефициентът за изчисляване на пенсиите се вдига на 1.35.

От 1 октомври влиза в сила антикризисната мярка, предложена от ДПС, според която за трите месеца до края на годината всеки пенсионер ще получи по 120 лв. добавка към месечната си пенсия.

Решението мина с подкрепата на депутатите от "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме". ГЕРБ не гласуваха. БСП бяха против, а ДПС се въздържаха.

От 1 октомври обезщетението за гледане на дете става 650 лева месечно за първите две години от майчинството, реши още комисията.

Утре предложенията влизат в пленарна зала. Когато днес бяха изчетени обаче БСП и ГЕРБ възразиха и обясниха как пенсионерите вече знаят, че във вторник два пъти на второ четене бе прието от 1 октомври минималната пенсия да е 370 лв. и пак от 1 октомври 3 месеца да има бонуси от 120 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай