ДПС зове за справедлив дебат за преференциите

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ се обърна към депутатите от трибуната на НС

ДПС зове за справедлив дебат за преференциите | StandartNews.com

Призоваваме за сериозен, задълбочен и истински дебат за преференциите - да преценим кой е най-справедливият праг, заяви от парламентарната трибуна председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по време на дебатите по промените в Изборния кодекс на първо четене.

Карадайъ каза, че внесените от ДПС промени са в съответствие с Конституцията на България и с различни резолюции на ЕП като например от 2015 г. и от 2018 г. Вчера предложихме тези резолюции да бъдат част и от работната програма на Народното събрание. „Независимо, че не бяха подложени на гласуване вчера, те са приети от ЕП и са факт. Ние сме ги съобразили и в тях става въпрос за възможността за гласуване на европейските граждани, които живеят в трети страни“, допълни Карадайъ. Той изрази убедеността си, че народните представители и Народното събрание разбират своята отговорност.

„Безспорно едно от нашите предложения е във връзка с предишния дебат по Изборния кодекс, не състоял се по време на разглеждане на Изборния кодекс тук в тази зала. Става въпрос да се проведе един истински, сериозен и отговорен дебат какъв да бъде прагът на преференциите, а не с фалшивите новини да се произвеждат внушения, че едва ли не сме направили предложение изобщо да отпаднат преференциите. Така или иначе по време на разглеждането на този въпрос предишния път този дебат не се състоя. Нашият призив е наистина в Народното събрание да проведем много сериозен задълбочен истински дебат, включително в сравнение с другите държави-членки на ЕС и да преценим кой е най-справедливият праг за преференциите“, обясни Карадайъ.

В изказване народният представител от ПГ на ДПС Йордан Цонев попита какво общо имат преференциите с правата да избираш и да бъдеш избиран. Той увери, че за ДПС няма „тежка електорална полза“, ако се разреши на българите извън ЕС да гласуват. „Въпросът е принципен. Не може да сме европейци, когато става въпрос за евросубсидии, когато става въпрос за НАТО и ЕС, за ценностите, а когато става въпрос за конституционните права на българските граждани, да не сме европейци“, заяви още Цонев и призова ГЕРБ да участват в дебата и да подкрепят законопроекта на ДПС на първо четене. „Да направим общ законопроект на второ и тогава го отхвърлете“, допълни Цонев. Той се спря на предложението на ДПС за агитацията на майчин език и обърна внимание, че самият президент е говори на английски след като гласува.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай