ДПС:Всички българи имат право да ползват своя език

Това Мустафа Карадайъ във Фейсбук по повод Европейския ден на езиците

ДПС:Всички българи имат право да ползват своя език | StandartNews.com

„Ние от ДПС няма да се откажем и с всички усилия продължаваме да работим за правото на всички български граждани да ползват своя език, защото това право е естествено и е закрепено в Конституцията“. Това заявява лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ във Фейсбук по повод Европейския ден на езиците.

„Отчитайки, че езиковото разнообразие е богатство, инициаторите поощряват изучаването на нови езици и разширяването на обхвата на изучаваните езици, за да се повиши нивото на многоезичност и междукултурното разбирателство.

Европа продължава в тази насока и хората с гордост ползват своите езици и прилагат съществуващите си езикови умения“, заявява още Карадайъ във Фейсбук.

Той пояснява, че от държавите се изисква да осигуряват лесен достъп до езиковото обучение, както и да подкрепят политическите инициативи за популяризирането на езиците.

„В европейска България управляващите забраняват ползването на майчин език и по всякакъв начин затрудняват изучаването на майчин език в училище“, посочва още Мустафа Карадайъ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай