ДПС загрижени от критерии за епидемична обстановка

Предложението кой да може да обявява извънредна епидемична обстановка също поражда спор

ДПС загрижени от критерии за епидемична обстановка | StandartNews.com

Заложените в законопроекта критерии за противоепидемична обстановка предизвикват притеснения, заяви народният представител от ПГ на ДПС и зам.-председател на Народното събрание д-р Нигяр Джафер по време на дебата по Закона за здравето. Промените се гледат на второ четене и основен повод за спорове в тях е предложението кой да може да обявява извънредна епидемична обстановка.

„Ще трябва да се присъединим към притесненията на проф. Михайлов и на колегите от ляво по отношение на текстовете, които са записани в този член. Моля управляващите и вносителите на текста, специално д-р Дариткова да поясни какво наложи да бъдат формулирани тези критерии и на какво се позовава, когато определя тези критерии, които трябва да докажат наличие на непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите“, каза още д-р Дариткова.

Според нея притеснително е, когато са формулирани критерии като заболявания, които протичат по-тежко от очакваното, имат по-висока заболеваемост или смъртност или с необичайни симптоми. „Какво значи необичайни симптоми, колеги?“, попита още д-р Джафер.

„Не е ли време, когато се предлагат такива текстове на вниманието на Народното представителство да се позовете и да вземете мнението на експертите. Г-н министър от миналата година няма национални консултанти по специалности, но създадохте експертни съвети. Припомням има експертен съвет по вирусология, по епидемиология, по инфекциозни болести и клинична имунология“, каза тя и отчете, че в тях членуват най-добрите експерти.

„Ето ви един мозъчен тръст, който може да формулира ясни критерии“, изтъкна още Нигяр Джафер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай