ДПС с промени в Конституцията. Реже парите от джипката

Това е решила парламентарната група на ДПС да включи в законодателната си програма

ДПС с промени в Конституцията. Реже парите от джипката | StandartNews.com

ДПС подготвя промени в Конституцията. Премахва „ин хаус” процедурите, „златните паспорти” и разходите от джипката, внася проекти в подкрепа на хората и бизнеса

Промени в Конституцията подготвя ДПС. Това съобщи зам.-председателят на Движението и парламентарната му група Йордан Цонев на брифинг в парламента. На него ДПС представи законодателната си програма за зимната  парламентарна сесия на 47-ото НС. Тя е в четири направления. Първото е конституционни промени.

Те ще включват изискванията и препоръките на нашите европейски партньори, на европейските институции. Промените са във фаза работа с експертите. Когато сме готови с проекта, ще го дадем на другите парламентарни групи и който иска ще го подпише, съобщи Йордан Цонев. В пресконференцията в Народното събрание участваха още зам.-председателите на ДПС Станислав Анастасов и Ахмед Ахмедов, народните представители доц. д-р Петър Чобанов и Севим Али.

„Втората група законодателни инициативи ще бъдат във връзка с антикорупционното законодателство. Ние казахме още при приемането на кабинета, че ще подкрепяме всички инициативи, особено тези, които касаят обявената нулева толерантност към корупцията. Знаете, че позицията на ПГ на ДПС и на партията ни от много години е, че най-важната битка с корупцията е отстраняването на условията за осъществяване на такава и това трябва да започне от законодателството”, обясни Йордан Цонев.

По тази тема ДПС вече внесе първия си законопроект. Той е във връзка с изискването на нашите европейски и натовски партньори за премахване на инвестиционното гражданство – т.нар „златни паспорти”. Нещо повече – нашата парламентарна група, председателят й и ръководството, поискахме в сигнал до прокуратурата и ДАНС да бъдат разследвани всички случаи на дадено инвестиционно гражданство, т.нар. „златни паспорти”, съобщи Цонев. И заяви: „Казвам всички, не 49, 51 или 20. Настояваме да бъде обявено пред обществеността при колко от тях инвестициите са фиктивни, кои са виновните лица и те да бъдат наказани с цялата строгост на закона!”.

Много държим на пълна прозрачност по тази тема и ще продължим парламентарния контрол към институциите, увери зам.-председателят на ДПС.

Движението работи и по Законопроект за изменение на закона за обществените поръчки.

Разбрахме от изпълнителната власт, че в предни мандати са осъществявани поръчки по процедурата „ин хаус”, която била разрешена от ЕС, но тук в България през нея са осъществявани корупционни практики. Тъй като виждаме, че правителството е заето с други работи, ние ще му помагаме и нашият законопроект ще премахне възможността за „ин хаус” процедури. ДПС никога не е участвало в такива процедури и сме убедени, че след като правителството и обществеността смятат, че по този начин се провеждат корупционни практики, тази врата трябва да бъде затворена, заяви Йордан Цонев.

Разбира се, в закона за обществените поръчки ще има и други промени, които ще бъдат в същата посока – изсветляване на процеса и затваряне на корупционните врати, допълни той.

Следващият законопроект, който пак е в тази група, е промени в Закона за публичните финанси. Ние сме обявили това намерение. Вече сме във фаза подготовка на проекта. Искаме разходите, които прави изпълнителната власт да бъдат абсолютно публични, прозрачни и да минават през санкцията на парламента, заяви Йордан Цонев.  

Да затворим опцията разходи през джипката, както стана популярно през последните години, подчерта народният представител.

Третата група законодателство е в подкрепа подобряване на бизнес средата. Знаете, че ДПС винаги е имало политика в тази област. Ние смятаме, че трябва да се промени Законът за насърчаване на инвестициите. В нашата програма от 2017 г. имаме ускоряване пътя на всяка една инвестиция с активната намеса на държавата в полза на инвеститорите. Това законодателство също го подготвяме, съобщи още Йордан Цонев.

Четвъртата група е законодателство в подкрепа на хората и в социалната сфера. Тези две групи – третата и четвъртата са с антикризисна насоченост – да подпомогнем законодателно с мерки бизнеса по отношение справяне с кризата, както и неговата конкурентоспособност, а също така и хората, за да се справят с кризата и с инфлационния шок. Тук държим да кажем в, че ще внесем промени в закона за горите, за да спре всяка власт, която дойде да използва дървата за огрев които получават хората, като бухалка за политически натиск или за изборни технологии, каза Цонев. И изтъкна: „Нашият електорат е много тежко пострадал и при управлението на ГЕРБ и по време на  управлението на вътрешния министър Рашков от тези технологии.”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай