ДПС предлага Горанов да определи тарифата за НСО

Постигането на значителни икономии на разходите за охрана ще позволят на службата да отдели средства от бюджета си за модерно техническо оборудване

ДПС предлага Горанов да определи тарифата за НСО | StandartNews.com

Народни представители и други лица, който с дейността си са обект на националната сигурност да заплащат за охраната на НСО по тарифа на Министерството на финансите. Това се казва в предложените от ДПС промени в Закона за Националната служба за охрана. Вносители са народните представители Мустафа Карадайъ. Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид.

Според чл. 21 (1) на закона специализиран транспорт от НСО в мирно време се осигурява на: членовете на Министерския съвет, членовете на Конституционния съд, заместник-председателите на Народното събрание, председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд, кмета на столицата; лицата, заемали длъжностите председател на Народното събрание или министър-председател - до 4 години след освобождаването им от длъжност.

(2) На лицата, които са били президенти на Република България, се осигурява охрана при условията и по реда на Закона за някои права на лицата, които са били президенти на Република България.

(3) При усложнена среда за сигурност по решение на комисията по чл. 23 на лицата по ал. 1 и 2 се осигуряват и други видове охрана.

(4) Специализиран транспорт се осигурява и на представители на друга държава, международна организация или институция с ранг, съответстващ на ранга на лицата по ал. 1 и 2, когато са на посещение в Република България.

Законът казва, че освен споменатите вече лица при необходимост се охраняват също техните семейства, други народни представители или пък свързани с националната сигурност. Всяко посегателство срещу тях би създало затруднения на властта.

Целта е охраната на всички тези лица да не е за сметка на бюджета на НСО като по този начин ще се постигне значителна финансова дисциплина и ограничаване на разходите за охрана. Постигането на значителни икономии на разходите за охрана ще позволят на НСО да отдели от своя бюджет средства за съвременно и техническо оборудване, превозни средства и квалификация на служителите за охрана, мотивират се народните представители от ДПС.

Предвидена е и разпоредба, с която се задъжава началникът на НСО да изготви и предложи за утвърждаване на министъра на финасите Владислав Горанов тарифа за предоставяната охрана.

Дебатите за промените в закона бяха започнати в края на декември след катастрофа с кола на НСО, при която беше блъснато 14-годишно момче. След инцидента началникът на Службата бригаден генерал Красимир Станчев настоя за спешни промени в Закона за НСО. "Поемам ангажимент те да се случват плавно, защото в основата на всяка промяна винаги стоят хората. Промените не могат да се случват само „отгоре“. Длъжни сме да се приспособяваме към новите условия и да отчитаме обществените очаквания към нашата работа", каза бригаден генерал Красимир Станчев.

Премиерът Бойко Борисов и вътрешният министър Младен Маринов също призоваха за промени, но без да се бърза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай