ДПС: Пеевски бе несправедливо замесен в измислена афера с паспорти!

Движенито вкарва законпроект, премахващ даването на гражданство срещу инвестиции

ДПС: Пеевски бе несправедливо замесен в измислена афера с паспорти! | StandartNews.com

Делян Пеевски несправедливо беше замесен в твърдения, че е участвал в схеми по издаване на "златни"  паспорти за чужденци. "Ние категорично опровергахме това с факти и доказателства и то от самите държавни институции, че няма такива данни никъде в държавата за негово участие", заяви зам.-председателят на ДПС Хамид Хамид.

Още в първата работна седмица на 47-ото НС след празниците ДПС внася проектозакон, който изцяло премахва възможността за издаване на т.нар. "златни паспорти". Вносители на законопроекта са народните представители Мустафа Карадайъ, председател на ДПС, Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид.

Законопроектът е по повод доклада на Европейската комисия от 22 декември 2021 г. за напредъка на преговорите за отпадане на визите за САЩ на гражданите на ЕС. В този доклад се споменават България, Румъния и Кипър. В хода на напредъка на преговорите американската страна е поставила три въпроса като пречка за отпадане на визите, съобщи Йордан Цонев. И изброи: "Първият въпрос е издаването на т.нар. "златни паспорти". Вторият са измамите при издаването на паспорти, третият - корупцията на общински и държавни служители."

Ние, парламентарната група на ДПС смятаме, че трябва да вземем законодателно отношение по тези теми, за да се ускори падането на визите за гражданите на ЕС, респективно на България, каза Цонев. Той припомни, че миналата година бе основно ревизиран механизмът на издаване на златните паспорти за направени инвестиции.

Имаше изключително сериозни забележки от страна на Европейската комисия. Въведени бяха много контролни механизми от страна на различни органи. Самите процедури бяха усложнени, така че да не може да има фиктивни инвестиции. Но въпреки това виждаме, че нашите американски партньори смятат, че такива визи не трябва да бъдат издавани, подчерта още Йордан Цонев. И допълни, че по тази причина ДПС внася законопроекта, с който се забранява инвестиционното гражданство или издаването на "златни паспорти". Така ще бъдем в унисон с искането на нашите американски партньори. Още повече, че Европейската комисия подготвя такова законодателство, но от 2025 г., за забрана на този вид гражданство, на този вид паспорти. Европейската комисия смята, че това нарушава сигурността на Европейския съюз, каза Цонев. Той съобщи, че годишно 20 милиарда евро са инвестициите, които се правят за европейско гражданство и те са основно в Испания Португалия и Гърция.

Само за сведение го казвам. България не е някакъв остров, но ние сме в България и сме загрижени това да не се случва и по тази причина сме подготвили този законопроект, който ако бъде приет, ще забрани издаването на златни паспорти, обобщи Йордан Цонев.

Със законопроекта ще бъде изцяло премахната възможността за издаване на "златни паспорти". Така ще изпреварим 2025-а година, когато ЕС ще забрани на всички държави да прилагат този механизъм, каза Хамид Хамид.

Нашият колега Делян Пеевски несправедливо беше замесен в твърдения, че е участвал в схеми по издаване на такива паспорти. Ние категорично опровергахме това с факти и доказателства и то от самите държавни институции, че няма такива данни никъде в държавата за негово участие, заяви още Хамид. И допълни: "Ние ще изискаме документация за всеки един конкретен паспорт - на какви основания е издаден. Ще изискаме и пълна проверка за състоянието на съответната инвестиция, дали тя е реализирана. Надявам се там също ще открием интересни неща."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай