ДПС отказа на ГЕРБ за ВНС и нова конституция

Изготвеният проект на нова Конституция е поредният удар срещу демокрацията и държавността

ДПС отказа на ГЕРБ за ВНС и нова конституция | StandartNews.com

Движението за права и свободи (ДПС) няма да подпише проекта на нова Конституция и няма да гласува за свикване на Велико народно събрание (ВНС). Това заяви лидерът на Движението Мустафа Карадайъ на брифинг в централата на партията, след като ръководството на движението се събра на заседание с парламентарната група.

"Новата Конституция не отговаря на изискването за рестарт. Новата Конституция трябва да се приеме след сериозни дебати", каза лидерът на ДПС.

По думите на Карадайъ изготвеният проект на нова Конституция е поредният удар срещу демокрацията и държавността.

ВИЖТЕ ОЩЕ: ДПС казва НЕ на ГЕРБ за нова конституция

Според него проектът се отрича от общочовешките ценности-свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост.

"Новата Конституция отказва правата на личността, нейното достойнство и сигурност да бъдат издигнати във върховен принцип, Тя засяга правата и свободите на всички граждани", заяви лидерът на ДПС. По думите му всички политически сили трябва да подходят с необходимата отговорност.

"Новата конституция трябва да се приеме като нов обществен договор след сериозни дебати в спокойно, нормално и креативно политическо време", каза още Карадайъ.

Той подчерта, че трябва да се чуе мнението на експертните среди. „Промените трябва да отстраняват констатирани недостатъци в действащата конституция и да бъдат насочени към постигане на върховенството на правото и укрепване на демократичните ценности, да приближат българския конституционен модел към най добрите международни европейски образци", заяви Карадайъ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай