ДПС очаква активна работа от Габриел в новия ресор

Партията констатира големите очаквания към българския еврокомисар

ДПС очаква активна работа от Габриел в новия ресор | StandartNews.com

Ясни са ресорите и окончателната структура на новата Европейска комисия. Българският еврокомисар Мария Габриел ще отговаря за "Иновации и младеж".

„Ресорът показва, че има много голяма амбиция в ЕК и големи очаквания към Мария Габриел, защото това е един от модерните ресори, които предполагат много активна работа”, обясни пред бТВ евродепутатът от ДПС Илхан Кючук.

 „България може да бъде много доволна, получихме силен ресор. Ще управляваме много пари и нашият еврокомисар получи заслужена оценка от председателя на ЕК за предходния мандат”, коментира евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев.

„Това, което ни се предостави, обединява два съществуващи ресора. Третият по големина бюджет в ЕС след земеделие и кохезионна политика. Само по програма „Хоризонт Европа” са предвиден над 100 млрд. за следващия програмен период”, допълни Радев.

Според евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки ресорът на Мария Габриел може да е полезна за България. „Българското общество има нужда спешно от достигане на технологичното развитие. Тя има желанието и амбицията и ще се справи. Въпросът не е каква част от парите ще се разпределят, а българските организации да могат да защитят своя интерес, като кандидатстват по различните програми”, заяви Джамбазки.

Евродепутатът от БСП Иво Христов обаче не сподели ентусиазма на колегите си. По думите му имаме „деградиране на България в йерархията на ресорите”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай