ДПС: Обществото да финансира партиите

Според Йордан Цонев субсидия от 4, 5 или 6 лв. устройва само двете големи партии

ДПС: Обществото да финансира партиите | StandartNews.com

Движението за права и свободи (ДПС) ще предложи да отпаднат ограниченията за финансиране на партиите от юридически лица и таванът за финансиране от физически лица, съобщи депутатът от ПГ на ДПС Йордан Цонев пред репортери след среща с групата на „БСП за България“ за размера на партийните субсидии.

„Нашата позиция я знаете - ние сме за обществено финансиране, поддържали сме го през годините. Бяхме против референдума и против това, че на обществото не се обяснява, че политическите партии имат нужда от открито обществено финансиране, за да не стане после по-скъпо за бюджета, за да не се възобновят стари връзки с бизнеса, които не са добре нито за страната, нито за бюджета, нито за политическия процес. В тази връзка какво имаме: поканени сме за разговори от БСП в условията на прието на първо четене предложение за субсидия от 1 лв. Субсидия от 1 лв. е равно на субсидия от 0 лв. Това не устройва политическия живот на партиите, те имат по-голяма нужда“, каза Цонев.

Според него субсидия от 4, 5 или 6 лв. устройва само двете големи партии. „Всички останали партии имаме между 200 и 300 хил. гласове“, каза Цонев и посочи, че тези субсидии няма да стигат на партиите да си платят разходите, да не говорим за медийните такива. Според него или трябва да остане публичното финансиране, така че партиите да могат да водят нормален политически живот, или да се мине към финансиране по другия начин - през физически и юридически лица.

„Доколкото индикациите от днешния ден са, че управляващите партии ще приемат предложението на ГЕРБ за 1 лв., нашето предложение е да отпаднат ограниченията за финансиране от юридически лица, както и таванът за финансиране от физически лица“, заяви Цонев.

Целта на предложението за субсидия от 1 лв. е опозицията да бъде унищожена преди местните избори, оплака се Драгомир Стойнев от БСП след срещата с ДПС.

„И двете политически сили се обединихме да продължи европейският модел на финансиране на политическите сили, но в крайна сметка всичко зависи от управляващите и правителството“, каза още Стойнев и добави, че ясно се показва, че управляващите няма да отстъпят.

„Идеята е още в петък да бъде гласуван законопроектът и преди 1 юли да бъде одобрен, така че опозицията да не може да получи това финансиране, което е залегнало в нейния личен бюджет. Това финансиране отговаря на банките-кредиторки, които са ни заели своите средства да ги използваме в предизборната си кампания. Целта е ясна – опозицията да бъде ликвидирана и унищожена преди едни толкова важни избори като местните, които предстоят. За нас е важно и затова апелираме към управляващите - нека тази промяна да бъде съпътствана с един продължителен диалог. Нека не се бърза. Прокрадва се идеята дайте да смачкаме опозицията за местните избори, ако може да ги ликвидираме, а след това към края на годината отново да върнем дебата и да върнем субсидията, защото видяхме, че сгрешихме“, каза Стойнев.

Зам.-председателят на парламентарната група на БСП посочи още, че партията ще направи всичко възможно, за да се разбере какво се случва в страната. „Навремето един бивш лидер на ГЕРБ говореше за едни евроатлантически ценности, ако диктатурата е евроатлантическа ценност – здраве му кажи“, допълни Стойнев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай