Дончев закова Рашков. Къде е опасността за демокрацията?

Коментира политиците и офшорките

Дончев закова Рашков. Къде е опасността за демокрацията? | StandartNews.com

„Г-н Рашков е част от предизборния процес и участието му, е фокусирано върху това да навреди основно на нас. Понасяме вреда от изказванията му. В момента президентът е едноличен господар на всички служби“. Това заяви в студиото на бТВ зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев. Така той отговори на въпроса защо служебният министър на вътрешните работи твърди, че най-много производства за купуване на гласове има срещу ГЕРБ. Дончев бе категоричен, че партията на Борисов не купува гласове.

Според него действащият президент Румен Радев е опасен за демокрацията.

„Тримата основни претенденти за спечелване на президентските избори следват един и същ формат – кандидат, подкрепен от инициативен комитет, подкрепен от една или повече партии. Причините са повече от една. Първо, такъв е форматът, когато действащия президент работи с инициативен комитет, опитва се да си издигне надпартийната конюнктура, в тази среда много трудно се работи с партиен кандидат. По-дълбоката причина е друга – един партиен кандидат излишно би партизирал вота“, каза още Дончев. Той коментира появата на името на Николай Младенов в Досиетата "Пандора"

Г-м Младенов даде ясно обяснение, че въпросната фирма е регистрирана, след като той е бил министър заради намерението му да прави бизнес и доколкото той поясни, тя никога не е извършвала някакъв вид дейност. Тук остават моралните оценки, когато говорим за компании, регистрирани в юрисдикции  с преференциално данъчно третиране, се движи между това колко е законно и колко е морално, каза Дончев.

По думите му не е незаконно политиците да имат офшорки, но поради изискванията на законодателството за публичност на имуществото подобна собственост трябва да се декларира.

„Това, че си политик и си на висока длъжност не означава, че не можеш да имаш някаква собственост, но в ушите на хората, това, че някой притежава офшорка се е превърнало в синоним, че някой крие пари. Обичайно хората са прави, но невинаги. По-големият морален проблем е друг. Ако предположим, че въпросните държави и юрисдикции са с по-добро данъчно третиране, това означа, че въпросната личност иска да плаща по-ниски данъци, отколкото плащат гражданите“, добави политикът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай