Дончев обяви ще има ли локдаун

Когато има необходимост от по-твърди мерки, те ще бъдат взети, каза вицепремиерът

Дончев обяви ще има ли локдаун | StandartNews.com

Когато има необходимост от по-твърди мерки, те ще бъдат взети. За момента решението е това, което е. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в интервю за бТВ. Той категорично отрече твърденията, че правителството се страхува да затвори отново държавата като мярка срещу коронавируса, въпреки призивите за това.

"Това не е вярно, самите експерти имат спор колко твърди и колко обхватни трябва да бъдат мерките. Ние не сме сами, епидемията е във всички европейски държави. Тоталното затваряне е най-лесната мярка, но тя има огромно влияние върху икономиката и социалния статус на хората. Ако е необходимо може да бъде взето по-тежко решение”, каза Дончев. И обясни, че при нужда могат да се прилагат регионални, гъвкави мерки, съобразени със ситуацията.

"Има голяма разлика между ситуацията сега и ситуацията през пролетта. С по-тежките мерки искахме да спечелим време, за да се подготвим. Когато се появиха първите случаи в България лекарите имаха на разположение само протоколите за лечение от колегите им в Китай. Знаеха за вируса много. Болниците пък нямаха апаратура. Сега голямата разлика е, че ако имате тежки симптоми, ще получите добро лечение”, каза Дончев. И допълни, че разковничето е поведението на хората, а не в болничната или доболничната помощ. По думите на вицепремиера и най-съвършената система на държавата не може да измести личната отговорност. "Няма как до всеки човек да бъде сложен здравен инспектор или полицай, който да следи дали той си е сложил маска и спазва дистанция", добави той.

Попитан има ли пилот в самолета на държавата, вицепремиерът каза, че големите самолети имат повече от един пилот. А на въпроса правителството ли управлява кризата или тя него Дончев коментира: „Не, кризата не ме управлява. Може би по-правилният термин е дали се полагат достатъчно усилия кризата да се смекчи. Мисля, че държавата прави това, което трябва да се направи.”.

Говорейки за електронната здравна система, Дончев каза, че шест от модулите са готови. "Необходима е още малко работа. Също така личните лекари трябва да станат потребители на системата. Надявам се модулът за електронното направление и електронната рецепта да са налични на лекарите до няколко седмици. За съжаление внедряването на една система не е толкова лесно, колкото светването на една коледна елха", добави той. Що се отнася до електронното правителство, Дончев каза, че почти всяка седмица има поне една услуга, която от хартиена става електронна. Няма план, няма намерение за отлагане провеждането на изборите, категоричен бе Дончев. По думите му, в момента се обмисля как да се минимизират рисковете за населението по време на гласуването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай