Дончев: Не съм 2-ри в ГЕРБ (ОБНОВЕНА)

Няма 3 милиарда за самолети, отсече вицепремиерът

Дончев: Не съм 2-ри в ГЕРБ (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

Няма 3 милиарда за самолети. Голямо събитие е гей парадът, не съм ходил, но предполагам трябват мерки за опазване на обществения ред. Има интензивна вътрешно коалиционна динамика.

Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира  последните събития, както и поисканата оставка от лидера на "Атака" на министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

"Кой ви каза, че офертата ще бъде 3 милиарда? Гласуваната сума е таван, това не е финалната оферта, нея все още не сме я получили. Колко ще бъде финалната оферта ми е трудно да кажа. Сравнение при закупуване на самолети между различните държави е некоректно да се прави. В момента е спекулация да се коментира каквато и да е цена.  Купуването на боен магазин не е като купуване на пералня или телевизор от магазин. Българското правителство не работи под натиск. България има нужда от силна бойна авиация. Не виждам защо не се приема като българско постижение, а като услуга към друг", добави политикът от ГЕРБ.

"Не знам дали е популизъм, но такъв е характерът на играта", коментира Дончев предложението партийните субсидии да станат по 1 лев на глас. 

"При материализиране на предложението, то би променило политическия живот", категоричен е вицепремиерът.  Има една разлика - едно е да правиш популизма на гърба на държавата, друго е да правиш популизъм на гърба на политическите партии. Няма обаче нищо вредно да се отвори дебата по темата за субсидиите. Това не е на пук на гражданите. Може да се случи това предложение - гледайте какво ще бъде политическите партии. Но тогава ще се вижда как се харчат парите. На първо време трябва да се свият разходи за мероприятия, кампаниите на ГЕРБ ще бъдат много по-семпли, ако това се случи. Щом сменяме жанровете и дисциплините, нека играем така", добави Дончев. , коментира Дончев.

Той е категоричен, че диференцираната ставка на ДДС е жив популизъм, който не води до поевтиняване на стоките, а повишава печалбите за търговците и дава възможност за данъчни злоупотреби. 

Дончев коментира и анонсът на президента Радев пред руския президент Владимир Путин да бъдат предоговорени цените за руски газ. 

"Не съм бил на срещата и не мога да коментирам каква е добавената стойност от нея. Но трябва да знаем, че цената на газа не се формира от желание или позиция, а се определя от формула и тя се променя, защото газовата карта се променя. Ние вече вкарваме газ от различни източници. Ние не бива да имаме предразсъдъци по отношение на цената на газа. Но в този занаят - политика или икономика,  много рядко се случват чудеса", подчерта вицепремиерът.

"Скандалът с къщите за гости не е хубаво да затихва, защото трябва да бъде обеца за всички. Той слага грозно петно на всички похарчени пари. 

"Трябва да има структурни промени в ГЕРБ. Една партия трябва да се опитва да бъде по-близо до хората. Важно е да се повиши имунитета на партията. Не съм аз Втори в партията. Трябва да се създадат механизми, които да реагират веднага, ако имаме служител, който се е самозабравил. Готвят се промени в устава, някои от тях са в тази насока", заключи Дончев. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай