Дончев гризна Мая Манолова

Очаква да види ще стане ли Радев архитект на ново правителство

Дончев гризна Мая Манолова | StandartNews.com
  • Очаква да види ще стане ли Радев архитект на ново правителство

Томислав Дончев гризна Мая Манолова за днешното й изявление, че ГЕРБ е загубила първото гласуване.

ВИЖ ОЩЕ: Народното събрание обратно в старата сграда

Дончев иронизира Манолова, че местенето на заседанията в старата сграда на парламента е първата победа над ГЕРБ: "Поздравявам я за този грандиозен политически успех".

ВИЖ ОЩЕ: Слави предлага топ юристка за шеф на парламента

Както СТАНДАРТ вече съобщи по предложение на Тошко Йорданов от "Има такъв народ" първата среща на шестте партии в парламента реши 45-ото НС да стартира в старата сграда на Народното събрание. Партията на Слави Трифонов настоява депутатите да се върнат постоянно в нея.

"Това е истинската сграда на парламента, а не този Партиен дом. От тук нататък ние ще продължим да предлагаме всички заседания да бъдат там. Има колебания в някои парламентарни групи, така че това явно ще подлежи на някакъв диалог, но ние смятаме, че Народно събрание трябва да си бъде в сградата на Народното събрание, а не в партийния комунистически дом", категоричен бе Тошко Йорданов. За старта на НС в историческата сграда са гласували всички без ГЕРБ.

"Това не е толкова драматично. По-важно е какви са мерките, които ще планира следващото правителство, за да излезе страната от социално-икономическата криза. Какво ще е отношението на следващото правителство към пандемията с коронавирус", коментира Дончев пред БНТ.

"Вероятно това местене има символно значение - едната сграда е историческа, а другата е практична", допълни той.

Томислав Дончев коментира и кого ГЕРБ ще посочи за премиер, когато получи първия мандат за съставяне на правителство. "Ще разберем след няколко дни кой ще е министър- председател на България. Не ме карайте да анонсирам действията ни за месец напред. Имаме достатъчно човешки ресурс да предложим кабинет", заяви Дончев.

На въпрос дали ще има копи-пейст на кабинета "Борисов 3", Дончев отвърна, че ще има предаване и приемственост.

"Ние носим отговорност от всички хора и не би било честно към тях да не направим опит и то не фасаден, да предложим кабинет", обясни той.

По думите му преди всичко е важно България да има правителство, което да носи отговорност и да взима решения. "Към момента не съм видял състав на правителство на господин Трифонов и не знам дали бих го подкрепил", заяви вицепремиерът.

"Искрено се надявам Радев да следва стриктно Конституцията. Дали обаче ще влезе в ролята на архитект на ново правителство, предстои да видим. В политиката трябва да знаем обаче, че всяко действие, трябва да бъде подплатено с отговорност", каза той. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай