Дончев: Чудеса с цената на газа не стават /ОБНОВЕНА/

Партийните субсидии и ДДС за хляба трябва да се гледат в пакет, каза вицепремиерът

Дончев: Чудеса с цената на газа не стават /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com
  • Няма 3 милиарда за щатските изтребители, крайната оферта още не е дошла
  • Партийните субсидии и ДДС за хляба трябва да се гледат в пакет
  • Не съм втори в ГЕРБ, в партията трябва по-често да си ходим на гости

Чудеса с цената на газа не се случват. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред Нова тв. Той коментира тезата на президента Румен Радев по време на разговора му с Владимир Путин, че българското правителство не трябва бъде толкова „срамежливо”, а да поиска предоговаряне на цената на синьото гориво.

"Не съм бил на срещата и не мога да коментирам каква е добавената стойност от нея. Но трябва да знаем, че цената на газа не се формира от желание или позиция, а се определя от формула и тя се променя, защото газовата карта се променя. Ние вече вкарваме газ от различни източници. Не бива да имаме предразсъдъци по отношение на цената на газа. Но в този занаят - политика или икономика, много рядко се случват чудеса", подчерта вицепремиерът.

Няма 3 милиарда за самолети. Кой ви каза, че офертата ще бъде 3 милиарда? Гласуваната от Конгреса на САЩ сума е таван, а не финалната цена, нея все още не сме я получили, коментира Дончев твърденията на лидера на „Атака” Волен Сидеров, който поиска оставката на вицепремиера Красимир Каракачанов, заради „нереално високата цена от 3 милиарда за щатските изтребители и милионите, пръснати за охрана на гей парада.

Голямо събитие е гей парадът, не съм ходил, но предполагам трябват мерки за опазване на обществения ред, каза още Дончев. И подчерта, че в малката коалиция има интензивна динамика на отношенията, която той не се наема да коментира.

Колко ще бъде финалната оферта за Ф-16 ми е трудно да кажа. Сравнение при закупуване на самолети между различните държави е некоректно да се прави. В момента е спекулация да се коментира каквато и да е цена. Купуването на боен самолет не е като купуване на пералня или телевизор от магазин, заяви Дончев. Попитан дали с изтребителите кабинетът не плаща и един вид „такса спокойствие”, вицепремиерът бе категоричен: „Българското правителство не работи под натиск. България има нужда от силна бойна авиация. Не виждам защо не се приема като българско постижение, а като услуга към друг".

Предложенията партийните субсидии да са 1 лев на глас, забавачките да са безплатни и да има диференциран ДДС трябва да се гледат в пакет, категоричен бе Томислав Дончев.

"Не знам дали е популизъм, но такъв е характерът на играта в момента", каза вицепремиерът по повод предложението на ГЕРБ партийните субсидии да станат по 1 лев на глас. "При материализиране на предложението, то би променило политическия живот", категоричен бе Дончев. И допълни, че то ще ограничи партиите – те се намалят семинарите и обученията, предизборните кампании ще станат много по-семпли, защото партиите рязко ще трябва да свият разходите си.

Дончев сравни предложението за 1 лев на глас субсидия и премахването на ДДС за хляба. Когато ние с вас си говорим – може разговорът да е остър, но си говорим, а някой влезе и иска да се бие, трябва да сменим формата, каза вицепремиерът. „Има една разлика - едно е да правиш популизъм на гърба на държавата, друго е да правиш популизъм на гърба на политическите партии. Няма обаче нищо вредно да се отвори дебата по темата за субсидиите. Това не е напук на гражданите. Може да се случи това предложение. Но тогава ще се вижда как се харчат парите. На първо време трябва да се свият разходи за мероприятия, кампаниите ще бъдат много по-семпли, ако това се случи. Щом сменяме жанровете и дисциплините, нека играем така", заяви Дончев.

Той е категоричен, че диференцираната ставка на ДДС няма да доведе до поевтиняване на стоките, а ще повиши печалбите за търговците, освен това дава възможност и за данъчни злоупотреби.

По повод другото предложение на ГРЕБ – за безплатна забавачка, Дончев обясни, че не е популизъм, защото обхващането на повече деца от детската градина предполага оставането им в училище след това. Това отговаря на приоритета ни да развиваме образованието, каза вицепремиерът.

"Скандалът с къщите за гости не е хубаво да затихва, защото трябва да бъде обеца на ухото за всички. Европарите за къщи за гости са само 1 % от всички евросредства, но този скандал слага грозно петно на всички похарчени суми”, коментира още Томислав Дончев.

Не съм втори в ГЕРБ, повтори два пъти вицепремиерът. Той съобщи, че се подготвят много сериозни „структурни промени в ГЕРБ, които ще повишат имунитета на партията”. Трябва по-често да си годим на гости, образно каза Дончев. И обобщи: „Една партия трябва да се опитва да бъде по-близо до хората. Важно е да се повиши имунитета на партията. Трябва да се създадат механизми, които да реагират веднага, ако имаме служител, който се е самозабравил. Готвят се промени в устава, някои от тях са в тази насока".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай