Дончев: Банките да си кажат за кредитите

Според него държавата може и да прибегне до теглене на заем, но още е рано за тази мярка

Дончев: Банките да си кажат за кредитите | StandartNews.com

„Надявам се в следващите дни търговските банки да кажат какви ще бъдат нивата им на гъвкавост - да ви дадат шанс да дишате, да пропуснете една или две вноски“, заяви в интервю за Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев.

По думите му всички трябва да проявят гъвкавост в тази ситуация, държавата е редно да помогне. „Парите, които пренасочваме, са 600 милиона., но при нужда ще стигнат милиард", коментира Томислав Дончев.

„Капитализацията на банките, която е една от икономическите мерки на кабинета, е за да могат да бъдат гъвкави при неплатени вноски от хора и фирми, а не да им разпродадат веднага къщите“, каза още той.

Според него държавата може и да прибегне до теглене на заем, но все още е рано за тази мярка. „Можем да генерираме дълг, но това е мярка, към която да не прибягваме автоматично. Най-важното за нас е да покрием всички хипотези в тази ситуация", каза Дончев.

„Няма да откажем което и да е предложение", каза Томислав Дончев за идеите на бизнеса относно икономическите мерки.

Хайде да не отхлабваме всичко в началото, като да не се събират данъци, да не разглабяме държавата на 10-ия ден от кризата. Покриваме и трите ситуации - ако някой е пред уволнение, ако някой е в неплатен отпуск, и ако някой е в платен, каза още Дончев, в коментар защо не се опрощават и данъци от страна на държавата като мярка срещу кризата.

Абсолютен приоритет е да се осигури системата за здравеопазване, каза Дончев за 4,5-те млрд. лв., които държавата ще отпусне за справяне с кризата.

Спешно е да се увеличи капацитетът на службите за домашен патронаж. Ако твърдим, че хората трябва да си стоят вкъщи, някой трябва да им носи храна, вода, лекарства, настоя той. Обясни, че се пренасочват средства от всички оперативни програми - засега те са около 600 млн. лв., а ако имало нужда, може да стигнат и до милиард.

Ако спрем тежкотоварния транспорт, Европа ще обеднее много, категоричен бе той. Обясни и, че може да се стигне до нов държавен дълг.

Първият приоритет е животът и здравето на хората - ние трябва да доставяме всички за тези, които са на първа линия, каза още Дончев. И подчерта, че има и позитивни неща от кризата и даде пример с въвеждането на дистанционното обучение, което иначе щяло да коства милиони и да трябват години, за да се въведе, а сега това станало за дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай