Домакинстваме процеса "Акаба" през 2020 г.

Процесът от Акаба е поредица международни срещи, инициирани за пръв път от краля на Йордания Абдула II през 2015 г.

Домакинстваме процеса "Акаба" през 2020 г. | StandartNews.com

Йорданският крал Абдулла и премиерът Бойко Борисов се договориха домакинството на процеса „Акаба“ да бъде в България през 2020 година, предаде Агенция Фокус. Двамата разговаряха на среща на четири очи в столицата Аман.

Процесът от Акаба е поредица международни срещи, инициирани за пръв път от краля на Йордания Абдула II през 2015 г. Тяхната цел е поддържане на международната и регионалната координация и сътрудничество в борбата с тероризма, екстремистките идеологии и радикализацията чрез всеобхватен подход. Срещите са част от инициативите на крал Абдула II за установяване на контакти с различни страни по света, с цел координацията на антитерористичните действия. До момента такива форуми са провеждани в Йордания, Албания и Нидерландия.

„Високо оценяваме ролята на Йордания като „остров на стабилност“ в регионален план и нейната балансирана международна политика“, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата. Той изтъкна достойните за най-високо признание отговорност и мъдрост, демонстрирани от йорданските власти при справянето със сериозните последици от кризите в региона.

„Високо ценим вашите последователни усилия за постигане на траен мир и стабилност в Близкия Изток, а вашата специална роля на пазител на Светите места се ползва с огромно уважение в света“, добави министър-председателят Бойко Борисов.

Двамата лидери дадоха висока оценка на сътрудничеството в областта на сигурността, противодействието на тероризма, екстремизма, радикализацията и нелегалната миграция. Изразено бе също желанието за разширяване на ползотворните отношения между България и Йордания в областта на отбраната.

По време на срещата бе подчертано, че през изминалата година бяха отбелязани 50 години от установяването на дипломатически отношения между двете страни, което е добър повод да се даде нов импулс на сътрудничеството между България и Йордания в сферите от общ интерес. Акцент беше поставен и върху необходимостта от активизиране на търговско-икономическото и инвестиционното сътрудничество, както и за установяването на по-близки контакти между бизнес общностите на двете страни.

Министър-председателят на България и кралят на Йордания дадоха изключително висока оценка на общите действия в сферата на туризма и опазването на културното наследство. Техният потенциал ще бъде широко разгърнат с подписването на меморандум за разбирателство между правителството на България и правителството на Йордания, съгласиха се Бойко Борисов и Абдулла II бин ал-Хусейн.

Кралят заяви, че приветства Борисов като стар и близък приятел и го поздрави за избирането на българката Кристалина Георгиева за директор на Международния валутен фонд (МВФ). Двамата си спомняха, че са се виждали през 2011 на конгрес на ЕНП в Брюксел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай