Д-р Кобаков: Трябват повече лекари за тежките случаи на ковид

България остава страната с най-висока смъртност от в ЕС, коментира кандидат за народен представител от БСП

Д-р Кобаков: Трябват повече лекари за тежките случаи на ковид | StandartNews.com

Трябва да бъдат подсилени редиците на лекарите, които работят с тежките случаи на COVID-19. Това каза д-р Александър Кобаков, кандидат за народен представител от "БСП за България" с номер 105 в листата на 23 МИР в София.

"България остава страната с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС. Основната причина е липсата на информация, чрез която хората да вземат решение относно ваксинирането, кога и кои лечебни заведения да посетят, в какви ситуации и при какви симптоми", обясни медикът.

По думите му лекарите и персоналът, на които е възложено да се осъществява превантивната медицина, са останали необучени и неинформирани за видовете ваксини, за да могат да са полезни на своите пациенти.

"Трябва да бъдат подсилени редиците на лекарите, които работят в болниците с тежки случаи, както и да се подсигури необходимата апаратура и медикаменти. За да можем да се борим за живота на пациентите си, трябва да имаме необходимите условия и набор от специалисти“, категоричен е д-р Кобаков.

Според него информацията трябва да се подава към хората най-вече чрез общопрактикуващите лекари. "Тази информация е от решаващо значение за избора на всеки да се ваксинира или не", каза още кандидатът за народен представител.

Д-р Кобаков счита, че подрастващите трябва да са запознати с принципите на ваксинацията, защото адекватното обучение в училище ще позволи в подобни моменти обществото да има необходимата предварителна здравна подготовка. "Недоверие към ваксинирането бе провокирано и от диаметрално противоположните мнения сред лекари, които не са специалисти в областта на имунологията", смята той.

Относно въвеждането на зеления сертификат лекарят е на мнение, че това е вариант, чрез който може да се противодейства на засилващия се натиск към лечебните заведения, но е бил въведен твърде бързо. "Хората бяха неподготвени. Появи се недоволство и усещане за хаос, което дава несигурност“, заяви д-р Александър Кобаков. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай