Димитър Ганев:Хората не искат избори през 2 месеца

Няма да има срив на ГЕРБ, но остава в опозиция, лек отлив при ИТН заради отсъствието на Слави

Димитър Ганев:Хората не искат избори през 2 месеца | StandartNews.com
  • Няма да има срив на ГЕРБ, но остава в опозиция, лек отлив при ИТН заради отсъствието на Слави  
  • Притеснени сме заради машинния вот. Кантарджиев - първа политическа грешка на служебния кабинет, казва политологът Димитър Ганев в интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Господин Ганев, в началото на предизборната кампания всеки си задава въпроса: Ще успеят ли политиците да направят кабинет след изборите на 11 юли?
- Смятам, че след тези предсрочни парламентарни избори ще бъде съставен кабинет. Защото партиите, които ще поемат отговорност върху съставянето на кабинета - имам предвид протестните партии, добре си дават сметка, че ако още веднъж не съставят кабинет, ще има оттегляне на обществената подкрепа за тях.Избирателите ще си кажат: "Добре, един път ви подкрепихме, не съставихте кабинет, втори път ви подкрепихме, вие отново не искате да съставяте кабинет и не искате да поемате отговорност". Това ще доведе до ерозия на доверието, както и ще налее вода в мелницата на ГЕРБ, защото основната теза на ГЕРБ в момента е: "Ние сме носили десет години отговорност, те бягат от отговорност, не искат да управляват".  Така че в някакъв смисъл те ще бъдат принудени да поемат отговорност. Ние тествахме този въпрос и в национално представително проучване и то показа, че хората искат да има кабинет. В крайна сметка трябва да има някаква власт и някакво усещане за стабилност - на хората не им се ходи по три пъти в годината на парламентарни избори.
- Каква ще бъде съдбата на ГЕРБ?
- Мисля, че ГЕРБ в следващото Народно събрание няма да бъде в различна кондиция и роля. Не вярвам да има някакъв срив в обществената им подкрепа.  Да, може да има някаква ерозия, да паднат с 50-100 000 гласа, може да имат по-малко депутати. И най-вероятно отново ще бъдат в изолация. Но това би било полезно за самата партия. А това е партия, която петнадесет години е била почти непрекъснато в местната и централната власт с малки прекъсвания. Настроенията срещу партията са сериозни,

ГЕРБ има нужда от вътрешни реформи

които по всичко личи, че е започнала да прави - с подмяна на хора и поколения, ако щете. Така че на ГЕРБ ще се отрази здравословно престояването в опозиция.
- А каква ще бъде политическата съдба на Бойко Борисов?
- Бойко Борисов ще остане със сигурност лидер на ГЕРБ. Немалка част от гласоподавателите на ГЕРБ гласуват за партията заради Бойко Борисов. Колкото до неговата политическа кариера от гледна точка на заемането на публични длъжности, вероятно ще даде на заден и ще бъдем свидетели на ходове от типа на този с Даниел Митов - даваме път на младите.
- Слави Трифонов заяви, че няма да бъде в депутатските листи, а много от хората, които подкрепиха "Има такъв народ", гласуваха именно заради него. Какъв би бил резултатът на новите избори?
- Може да има отлив на обществена подкрепа, но според мен той няма да бъде колосален. Не съм склонен да преувеличавам отказа на Слави Трифонов и съответния ефект от това. Но е факт, че когато лидерът на партията е водач на някаква листа, обикновено той действа като локомотив на тази листа и тя има много по-висок резултат от националния вот за тази партия или от други листи. Това се получи при господин Трифонов на предишните избори, когато той бе водач на листа във Варна и Стара Загора. Там резултатите на "Има такъв народ" действително бяха по-високи от общия им национален резултат. И в голяма степен това се обяснява с водаческото място на господин Трифонов там.
- Ще има ли проблеми с машинния вот?
- Знаците и посланията, които четем в новините от последните няколко дни, ни карат да сме силно притеснени. Аз се надявам всичко да бъде наред, защото последното, което ни трябва сега, е провален вот. Всеки ден се вади по нещо за предишните управляващи, прави се ревизия и прочие, но за ефективността и успеха на този кабинет ще се съди по това

дали е успял да организира нормално изборния процес

Дали е успял да гарантира свободни, честни и демократични избори. Това е основната му задача. И новините, които чувам, със сигурност са притеснителни. Според мен трябва да обърнат по-сериозно внимание върху този въпрос. Не знам дали ще успеем да гарантираме машинен вот в чужбина, каквото е условието по изборния кодекс. Второто, което е важно, е дали ще успеят само с машини да гарантират един нормален изборен процес, да няма опашки и затруднения с гласуването.
- Как ще се отразят на изборите санкциите на Америка?
- Ще има отражение, но едва ли ще бъде съществено. Господин Пеевски е представител на ДПС и в този случай е възможно да има някаква имиджова щета, лека ерозия в подкрепата. Движението обаче има твърд електорат и партийно ядро и е показало в годините, че не се влияе толкова от каквито и да било скандали. Колкото до господин Божков и партията му "Българско лято", трябва да имаме предвид, че на него най-малкото ще му бъде по-трудно да работи в тази предизборна кампания, защото по-трудно се събира екип, който да работи за една санкционирана от САЩ партия. Най-малкото ще имат проблеми с финансиране, с комуникация и прочее. Така като гледам, господин

Божков може да подхване и американофобска линия

и да влезе в тази ниша. Виждам, че последните му послания са именно в тази посока. Но не смятам, че тази ниша е твърде голяма, а освен това на това поле има и конкурентни играчи като "Възраждане". Но така или иначе, господин Божков не беше част от последното Народно събрание, не вярвам да е част и от следващото.
- Кой печели от обявените санкции?
- Мисля, че това може да е "Демократична България". Защото тезите им от последните няколко години бяха доста сходни с тези на САЩ по повод санкционираните лица.В този смисъл тук би могло да очакваме някакъв бонус. Ако въобще има някакво разместване вследствие на американските санкции, при лек спад на ДПС и лек ръст на "Демократична България", двете партии биха могли да си разменят местата. Защото на последните избори имаше пренебрежимо малка разлика помежду им - мисля, че беше по-малко от 30 000 гласа.
- Как оценявате дейността на служебния кабинет?
- Ще съдим за него главно по организацията на изборите. Но очевидно има много

ясна линия, която е зададена от самия президент

и е подета от всички министри - ревизия на предишния кабинет. Да се вадят скелетите от гардероба, както се казва. Това е може би очаквано от гледна точка на това, че титуляр и основен политически субект зад този кабинет е президентът, който има един ясен политически опонент в последните години - Бойко Борисов. И президентът опитва през служебния кабинет да се справи с него - мисля, че това е напълно очевидно.
- Как гледате на поредицата от уволнения в повечето министерства?
- В първите седмици всичко това се възприемаше с ентусиазъм - ето, сега ще накажем лошите, ще възтържествува справедливостта.  Но в случая с пенсионирането на професор Тодор Кантарджиев, както се казва,

"настъпиха мотиката" и тя ги удари по челото

Това предизвика огромна обществена и политическа реакция. Това беше първата политическа грешка на служебния кабинет, но тя е способна да делегитимира цялата тази кадрова чистка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай