Депутатските заплати остават близо 5 бона

Предложението на Мая манолова бе възнагражденията да паднат на 1570 лв.

Депутатските заплати остават близо 5 бона | StandartNews.com

Заплатите на народните представители няма да бъдат намалени, стана ясно от решение взето в парламента днес. Депутатите отхвърлиха идеята на парламентарната група "Изправи се БГ! Ние идваме!" месечната заплата да бъде свалена на 1570 лв. от сегашните 4750 лева.

Предложението на Мая Манолова нажежи страстите в залата. Идеята бе депутатите да вземат една средномесечна заплата, приравнена с тази в обществения сектор, и да се лишат от парите за транспортни разходи, първа класа за самолетни билети и жп транспорт, както и сваляне от служебните автомобили.

"Мисля, че е във възможностите на всеки, който получава три средно-месечни заплати в обществения сектор, сам да си плати самолетните билети", категорична бе Манолова.

Председателката на парламента Ива Митева се съгласи с тезата, че заплатите трябва да се формират по нов начин, но без популизъм.

"Аз дадох за пример и онзи ден, че заплати на главен секретар в НС, в МС и други институции са по-високи от министър-председател, председател на НС. Това също е недопустимо - служители да имат заплати по-високи от органа, който ти управлява. Вчера в комисията казах, че съм готова да си обявя фиша като председател на Народното събрание в 45-тия парламент, за да се види, че аз, като директор на дирекция, съм получавала по-високо възнаграждение, отколкото председател на парламента", обясни Митева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай