Депутатски скандал за контрола над министри

Караянчева прати БСП да си развива телевизията

Депутатски скандал за контрола над министри | StandartNews.com
  • Караянчева прати БСП да си развива телевизията

Възстановяването на парламентарния контрол скара опозиция и власт на извънредно заседание на НС днес. По предложение на БСП точка първа в дневния ред на народните представители е възстановяването на въпросите към министри в петък от 9 до 14 часа. Соцлидерът Корнелия Нинова обвини управляващите, че не давали на опозицията да пита министрите. Социалистите обявиха, че няма проблем в пленарна зала да се явява само депутатът, който е задал въпроса и ресорния министър. Червеният парламентарист Иван Ченчев каза, че по този начин не се нарушава забраната да има много хора на едно място. Ченчев добави, че и без извънредно положение залата не била пълна по време на парламентарен контрол. Лидерът на "Воля" Веселин Марешки обвини БСП, че правели това предложение само, за да се показват по телевизията.

Няма разлика между устния и писмения парламентарен контрол, контрира председателят на парламента Цвета Караянчева. И от трибуната на НС заяви, че не е спряла нито един въпрос към министри. Тя даде и статистика колко въпроса са зададени. Имате телевизия, който не е много рейтингова. Разказвайте в нея въпросите си и отговорите от министрите, които получавате, така може повече български граждани да ви гледат, каза Караянчева на Нинова. И допълни: Но не всичко е телевизия.

Днес депутатите трябва да гледат начина, по който ще се възстановяват надвзетите суми за газ и парно от абонатите и бизнеса на регулирания пазар. Възстановяването се налага заради постигнатото споразумение между "Газпром" и "Булгаргаз" за намаляване с над 40% на цената на суровината от Русия със задна дата.

Предстои да стане ясно как ще се върне сумата от 45 млн. лв., която индустрията е платила авансово на свободния пазар. Той действа от 1 януари 2020 г., а това не позволява фирмите да си получат надплатените суми от началото на годината до 31 март. Първоначално това не беше регламентирано с промените в Закона за енергетиката, поради което работодателските организации поискаха оставката на енергийния министър Теменужка Петкова. Вчера, по време на гласуването на първо четене в ресорната комисия беше гласувано и индустрията да бъде включена в закона.

Промените предвиждат Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да определи нови цени на газа и на парното, както и на електроенергията, произведена от топлофикациите, със задна дата за всеки от 8-те месеца от 5 август 2019 г. до 31 март 2020 г.

В дневния ред са предвидени и поправки в закона за търговския регистър, които трябва да бъдат одобрени на второ четене. В преходни и заключителни разпоредби от него бяха направени изменения в извънредния закон, с които се предвиждат имуществена санкция от 15 000 до 25 000 лева за търговските вериги, който не предлагат български стоки.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай