Депутатите подкрепиха ветото, някои „ с отвращение“

Изпокараха се, стигна се до наказания

Депутатите подкрепиха ветото, някои „ с отвращение“ | StandartNews.com

       

Депутатите очаквано подкрепиха частичното наложено вето от президента на част от закона за извънредните мерки, което се отнасяше за наказанията за фалшивите новини и пределните цени за ограничаване на спекулата.  Гласуването се извърши по време на извънредно заседание на парламента.

При прегласуването 14 депутати гласуваха "за" първоначалните текстове в закона, 118 бяха "против", 56 се въздържаха.

Подкрепа за текстовете даде още вчера премиера Борисов, който обяви президента в егоцентризъм, прие упреците му като „нож в гърба“, но обеща, че точно тези текстове ще бъдат премахнати от ГЕРБ, защото поначало са били предложения на БСП и приети само, за да има политически консенсус.

Депутатите се съобразиха с Борисов, но се впуснаха в бурни спорове, които ескалираха напрежението в пленарна зала по време на разискванията.

Кулминацията дойде с изказването на депутата от ГЕРБ Спас Гърневски, който заговори за комунизма и обвини червените, че винаги тяхната партия в моменти на криза се е държала безотговорно.

Реакцията на БСП не закъсня, социалисти наскачаха от местата си, а председателката на Народното събрание Цвета Караянчева опита да успокои страстите в залата. За да тушира напрежението, Караянчева наложи наказание забележка на Спас Гърневски и Стоян Мирчев.

 "Мога и да се самонакажа, но първо трябва да накажете председателя на БСП, която от тази трибуна нарече мнозинството убийци", каза Гърневски, припомняйки изказване на Корнелия Нинова в миналото.

 Още в началото на дебата председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова призова ветото на президента да бъде подкрепено, но и тя, като Борисов, припомни, че един от върнатите текстове - за спекулата, е именно на БСП. Дариткова посочи още, че формулировка за "невярна информация" и сега е в Наказателния кодекс, така че се явява излишна.

Дариткова отчете още, че именно президентът е начертал демаркационните линии и разделението.

 "Няма как да се забрави, че преди месец неочаквано и немотивирано сне доверието си от правителството. Споменът за ироничните забележки и вирусологичните разсъждения от 3 март, също е ярък", посочи тя.

От НФСБ също заявиха, че ще подкрепят ветото, "макар и с отвращение".

"Това е поредният непохватен опит за политически пиар - част от поредицата неумели стъпки президентът да преодолее политическата изолация, в която сам се постави. А тази изолация е по-голяма и от тази, която Щабът наложи на гражданите", коментира Борис Ячев.

От ВМРО пък призоваха ветото да не бъде подкрепено. Александър Сиди обяви, че няма как да подкрепят отпадането на наказанията за разпространението на фалшиви новини, защото такива в последно време имало много. Той също заподозря, че с поредното си вето държавният глава опитва да намери своето място в кризата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай