"Демократична България" извади график за съдебните промени

ВСС трябва да бъде сменен до пролетта, защото достатъчно се е дискредитирал

"Демократична България" извади график за съдебните промени | StandartNews.com

"Следващата година ще има промяна на върха в прокуратурата и във Висшия съдебен съвет. Очаквам да има ново искане за отстраняване на главния прокурор от страна на новия съдебен министър Надежда Йорданова. Най-късно идната есен ще има друг състав на ВСС, но не можем да чакаме толкова, защото той достатъчно се дискредитира". Това обяви в предаването "Офанзива" по НоваНюз депутатът от "Демократична България" Атанас Славов.

По думите му двама членове липсват сега, което поставя под въпрос легитимността на Висшия съдебен съвет.

Той се надява Галина Захарова да бъде избрана за председател на Върховния касационен съд. "Тя е безспорен професионалист. Ако са искали, да са излъчили други кандидатури", каза Славов. И допълни, че трябва да се запази магистратският статут на членовете на ВСС, а е нужна и промяна във вземането на решения с двойни мнозинства.

"Трябва да може да се отчита волята на съдиите, пряко избрани от съдии, когато се вземат кадрови решения. Необходима е промяна на квотите - политическа и гражданска във ВСС. Затова обаче е нужна конституционна промяна. До 6 месеца ще имаме конкретни идеи за промени в Конституцията", разкри той. И поясни, че визията на "Демократична България" е в прокуратурата да има признати професионалисти от различните юридически професии и научните среди.

По темата за надзора на законността Славов коментира, че прокуратурата не бива да се меси във всякакви процедури и да се дават предписания на органи. "Правомощията трябва да бъде стеснени до протестиране на противозаконен акт", подчерта депутатът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай