ДБ листата: Р. Кънев, Ст. Тафров, Албена Симеонова

Радан Кънев е водач на листата на обединение "Демократична България"

ДБ листата: Р. Кънев, Ст. Тафров, Албена Симеонова | StandartNews.com

Радан Кънев е водач на листата на обединение "Демократична България" за предстоящите избори за Европейски парламент. Това обяви на пресконференция в националния пресклуб на БТА съпредседателят на "Демократична България" и лидер на политическа партия "Да България" Христо Иванов.

Той подчерта, че решението за първите трима в листата за предстоящите евроизбори, е съгласувано от политическия съвет на "Демократична България".

В челото на листата влизат още Стефан Тафров, кандидат на "Да, България" и Албена Симеонова, кандидат на "Зелените". При представянето Христо Иванов отбеляза, че излъчването на Радан Кънев за водач на листата е много важна политическа задача. "Ние инвестираме в обединението", обясни Иванов.

Радан Кънев замества сочения за водач, но доброволно оттеглил се от надпреварата евродепутат от групата на ЕНП Светослав Малинов. По време на пресконференцията стана известно, че след като се е оттеглил, Светослав Малинов е предложил мястото му да бъде заето от Радан Кънев "в качеството му на изключително последователен лидер". "Много лесно ми беше да убедя колегите. Това, което направи Радан през годините, показва най-високата степен на устойчивост", обясни Малинов.

Радан Кънев от своя страна призна, че решението е било трудно. "Приех, без да съм се подготвил да бъда кандидат за тези избори, но това не значи, че аз не съм готов за тази кампания", заяви Кънев. "Чувствам се готов да работя за обединение на демократично мислещите избиратели в България, на хората в центъра и в дясното, които искат да бъдат представени в ЕП, там където се взимат все по-важни решения за съдбата на всеки един от нас, които искат да бъдат представени и в следващия български парламент, които искат да бъдат представени силно в местните органи на власт, защото кога с успех, кога с провал - това съм правил през последните десет години", каза още той.

"Готов съм за това България да бъде Европа. Да живеем със съзнанието, че Европа не е там, където отиват членовете на ЕП, където излитат два самолета дневно по трасето София - Брюксел. В Европа не се ходи на гости, но за да се постигне това нещо е необходимо тук в България, законът да се прилага по стандартите на Европа, образованието на децата ни да се случва по стандартите на Европа, възможностите за спорт и развитие на децата ни да се случват по стандартите на Европа. Ние да знаем, че не е необходимо да хващаме самолет, за да попаднем в Европа. Това е важното", обясни водачът на листата на Демократична България.

Той информира още, че ДСБ като член на ЕНП е приела ангажимента да осигури участието на "Движение България на гражданите" /ДБГ/ в коалиция за предстоящите избори, тъй като това е партия, която по думите му "споделя общо отношение към властта". Очаква се решението да бъде потвърдено утре на Национален съвет на ДБГ.

Пълният състав на листата на обединение Демократична България ще е от 17 души. В нея ще бъдат привлечени и ключови фигури на гражданското общество. "С надеждата за приятни изненади в листите, ние отлагаме и представянето на листата в пълния й състав", обясни Кънев.

Аз се включих в тази кампания, защото искам да пренеса пламъка на синята идея, която ми е толкова скъпа и в ЕП, заяви Стефан Тафров. "На първите демократични митинги след падането на Тодор Живков, поне в София хората съвсем спонтанно, освен националните и сините знамена изнесоха и европейски знамена. Тогава ние, хората, които сега се наричаме демократична общност, казахме на Европа - ние сме тези, които ще вземете, ние сме тези, които гарантират свободна и демократична България. Това продължава да е така и сега", посочи Тафров.

Албена Симеонова заяви че в качеството си на биофермер от село Любеново, община Никопол, е може би единственият представител на българското село сред кандидатите за евродепутати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай