ДБ кани и опонентите си на дебат за прокуратурата

Христо Иванов обяви приоритетите на коалицията

ДБ кани и опонентите си на дебат за прокуратурата | StandartNews.com

Демократична България ще покани и опонентите си на дебат за състоянието на съдебната система и прокуратурата. Този път няма да внасяме закони за промяна на конституцията. Този път предлагаме дебати за съдебната реформа – с всички. Това заяви съпредседателят на Демократична България Христо Иванов в първата си реч като депутат. Демократична България ще предложи дебати и на опонентите си, и на партиите,  с които гледаме в една посока, каза Иванов. И допълни: „Всички парламентарни сили – заедно да дебатираме. Не може повече да си затваряме очите за състоянието на прокуратурата и за това, в което се превърна тя.”.

Страната е изправена пред сложни предизвикателства. На първо място подготовката за задаващата се ковид вълна, каза Иванов. И съобщи, че още утре сутринта на председателски съвет ще сондира възможността за мерки преди формирането на здравната парламентарна комисия. Ще иска контактна група по темата.

Вторият приоритет на ДБ е Планът за възстановяване. Той е обявен и трябва бързо да бъде внесен. Планът ще се превърне в платформа за политики, каза Иванов.

Третият приоритет на ДБ е работа по бюджет на промяната. Не само да повтори досегашната финансова рамка. В него трябва да заложим модела на възстановяване. Тогава ще можем при много по-голяма прозрачност да помислим за пенсиите, държавни инвестиции в социалните услуги, във възстановяването на здравеопазнето, заяви Христо Иванов. Това, което се случва в една болница, е знак, че предстои сериозен разговор за здравеопазването, допълни той, явно визирайки скандала между „Пирогов” и здравния министър Стойчо Кацаров.

Сред останалите приоритети на Демократична България са българите зад граница, подобряване на изборното законодателство, политиките за климата. Инвестициите в българската култура трябва да са национален приоритет, заяви Христо Иванов. И призова: „Трябва да решим проблема със Северна Македония - да отстоим истината, но да намерим начин заедно да сме членове на европейското семейство.”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай