Дават до 30 дни отсрочка за плащане на тока

Приблизително 70% от сметките на битови потребители са платени в рамките на срока

Дават до 30 дни отсрочка за плащане на тока | StandartNews.com

С моя заповед от днес срокът за плащане на електроенергията е удължен от 20 на 30 дни за битовите потребители, съобщи на брифинг в Министерския съвет министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Заповедта ще бъде изпратена и на трите електроразпределителни предприятия, на Комисията за енергийно и водно регулиране и на Националната електрическа компания.

Новите промени в сроковете са обосновани от подробен анализ на финансовите параметри, за да има сигурност, че системата няма да има ликвиден проблем при разсрочване на плащанията от страна на битовите потребители.

"Приблизително 70% от сметките на битови потребители са платени в рамките на срока, без да е налице забавяне. От тези 70% редовни плащания – 26 на сто са в рамките на удължения срок (от 10 на 20 дни след въвеждане на извънредното положение) и това дава много добри възможности и показва, че тази мярка наистина работи и дава ефект", каза още Петкова.

По нейни думи в страната няма потребители, на които да е спряна електроенергията поради неплащане на услугата. Сключени са били над 10 700 индивидуални споразумение с битови потребители, подписани от трите електроразпределителни предприятия.

"Що се отнася до топлофикационните дружества, КЕВР в момента прави преизчисление на своите ценови решения за цената на природния газ. Те са свързани с предоговаряне на цената с "Газпром". По закон срокът, в който КЕВР трябва да излезе с тези решения, е 30-дневен", коментира министърът на енергетиката.

"Възможно е КЕВР да излезе по-рано със своите изчисления, за да може максимално бързо да се преведат парите на всички клиенти на "Булгаргаз. Няма да се бавим нито ден. Нашият стремеж е дружествата и бизнесът да получат тази сума, която е надвзета", обеща Теменужка Петкова.

Тя увери, че офисите за плащане на ЕРП-тата се дезинфекцират стриктно и призова за за безконтактно плащане при възможност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай