Чистят училищата от партийна дейност

Николай Денков внася поправка в закона

Чистят училищата от партийна дейност | StandartNews.com

Пълна забрана на партийна дейност в училищата иска просветният министър проф. Николай Денков.

"До края на тази седмица ще предложим промяна в Закона за предучилищното и училищното образование /ЗПУО/, с която ще искаме пълна деполитизация и департизация на тази система. За мен е напълно неприемливо партии да влизат в училище и да провеждат партийна пропаганда, независимо от това кои са партиите", каза пред журналисти служебният министърът на образованието и науката проф. Николай Денков.

Той уточни, че всеки има право да е член на партия, но няма право да агитира и да провежда партийни мероприятия в училищната мрежа. Попитан дали това е свързано със сегашната предизборна кампания, образователният министър отговори, че в момента няма такива сигнали и заяви, че "много ясно е дал сигнал, че това няма да се приеме".

"За предишната кампания, за 45-ото Народното събрание, имаше достатъчно данни и аз ги изнесох. 11 от общо 28 началници на Регионалните управления на образованието бяха излезли в дългосрочна отпуска, свързана с партийни дела", съобщи министър Денков. Той каза, че се правят комплексни проверки на Регионалните управления на образованието.

Попитан къде ще бъде предложена тази промяна, след като няма парламент, образователният министър уточни, че това ще се предложи като проект за закон - за допълнение и изменение на ЗПУО.

"Един месец има публично обсъждане, след което, като се състави новото Народно събрание, Министерският съвет може да приеме това допълнение и изменение на закона, и да го предложи на новото НС. Това е стандартна процедура, аз съм я ползвал и преди, ще я използвам и този път", обясни министър Денков.

По думите му, важно е какво ще решат партиите в парламента, защото това ще е тяхно решение. "Аз казвам моето мнение, като родител, като преподавател. Аз смятам, че в училището няма място за партии и партийна политика", коментира министър Николай Денков.

Министър Николай Денков коментира темата, след като връчи в МОН грамоти на отличници, придобили квалификация по професията "Приложен програмист" по Националната програма "Обучение за IT кариера".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай