Червен депутат се подигра с жените в армията

Кольо Милев от комисията по отбрана призова делът на жените-военни да бъде ограничен

Червен депутат се подигра с жените в армията | StandartNews.com

Сдружението на жените в армията изрази остро несъгласие с твърденията за ролята на дамите в армията. Повод за позицията, изпратена и до парламента, е изказване на депутат от БСП. В интервю за вестник „Дума" Кольо Милев от комисията по отбрана призова делът на жените-военни да бъде ограничен.

Това не е първият път, в който Кольо Милев се изказва за ограничаване на дамите в армията.

При обсъждането на доклада за отбраната в ресорната комисия Милев посочи, че окомплектоването на войската се е запазило „на базата на приемането дори на някои компромиси, на повече жени в армията“

Пред изданието Милев доразвива тезата си, че заради това в армията има повече отсъствия от работа на жени. Заради здравни проблеми, свързани с децата. Което влияе на състоянието на подготовката.

Сдружението на жените военнослужещи посочи, че в момента жените-военнослужещи са 16% от общия състав на армията. И това е на нивото на останалите армии на страните-членки на НАТО.

От Сдружението припомнят, че има ред, по който се отпускат майчински и болнични.

И казват, че твърденията на Кольо Милев са предпоставка за нарушаване на принципа за равнопоставеност и засягат авторитета на българския военнослужещ.

Последните ограничения дамите да постъпват в армията бяха премахнати преди 10 години. Това се случи след съдебно дело.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай