Черният списък по "Магнитски" е минно поле

Не разполагаме с необходимата законова основа за реакция

Черният списък по "Магнитски" е минно поле | StandartNews.com

Черен списък със свързани лица на стопански субекти, които могат да попаднат в обхвата на санкциите на САЩ по Закона „Магнитски“ е навлизане в минно поле. Така коментира конституционалистът Пламен Киров преценката, която трябва да направи служебният кабинет за изготвяне на списък с компании, засегнати от санкциите.

„Много е трудна и трябва да е много точна преценката за списъка, който готви правителството. От една страна, според Конституцията правителството има задължението да организира стопанисването на държавното имущество. От друга страна обаче член 19 на Основния закон гарантира правото на свободна стопанска инициатива и равнопоставеност между стопанските субекти.

Според него, министрите си дават сметка за това минно поле и това личало в констатацията, че страната не разполага с необходимата законова основа за реакция на подобна ситуация. Това обаче имало възможност да се случи едва след 11 юли, след избора на нови законотворци.

Въпросът е дали ще може да намери точната мяра, за да може да предотврати последствията от санкциите и да предупреди, а не да привлече други, неочаквани последствия, предупреди Пламен Киров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай