Чакаме договор за нови военни кораби през 2019 г.

Три фирми проявяват интерес да изпълнят договора - от България, Германия и Италия

Чакаме договор за нови военни кораби през 2019 г. | StandartNews.com

До края на годината трябва да имаме сключен договор за строежа на нови патрулни кораби за Военноморските сили, каза във Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той припомни, че стойността на проекта е 820 милиона лева без ДДС, а към изпълнението му проявяват интерес три фирми от България, Германия и Италия.

През последните няколко години се работи непрекъснато за подобряване на социалния статус на военнослужещите, допълни Каракачанов. По думите му ще бъде направено всичко възможно повишение на заплатите с 10 процента да има и през 2020 г.

Министърът каза още, че проектозаконът за доброволната военна служба е готов и предстои да бъде внесен за гласуване в парламента. Той уточни, че по този начин ще се даде възможност, който има желание, да премине подготовка в рамките на 3,6 или 9 месеца, като през това време ще бъде защитен от евентуално уволнение. Преминалите през военна служба ще имат предимство при постъпване на работа в полицията или структури, свързани със сигурността, обясни Каракачанов, цитиран от БТА.

Обсъжда се вариант Военноморските сили да получат възможност да придобият още минни ловци, втора ръка, допълни командирът на военния флот контраадмирал Кирил Михайлов. Според него това ще позволи на военните моряци продължително изпълнение на задачите им. Михайлов уточни, че обикновено във флота се поддържат три кораба от един клас. ВМС вече имат един - "Цибър", затова имат нужда от още два минни ловци.

Министърът на отбраната и контраадмирал Михайлов днес участваха в тържествата по случай 140-та годишнина на Военноморските сили. Празника уважиха висши офицери, представители на дипломатическия корпус, на местната и държавната власт, много граждани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай