Бурен дебат в парламента за купуването на гласове

Отхвърлиха създаването на специална комисия

Бурен дебат в парламента за купуването на гласове | StandartNews.com

След близо 3 часа бурен дебат за СРС-а, купуване на гласове, Бойко Рашков и демокрацията, парламентът отхвърли искането на ГЕРБ да бъде създадена Временна комисия за проучване на всички факти и обстоятелства за СРС, използвани от МВР спрямо граждани в предизборната кампания за 46-ото Народно събрание. "За" комисията гласуваха 82-ма народни представители, "против" бяха 69, 64 се въздържаха.

Страстите пламнаха още в първите минути, когато ДПС каза, че подкрепя идеята за създаване на комисия, но поиска дейността й да бъде разширена и да проучи имало ли е полицейски натиск в предизборната кампания.

Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме” веднага видя колаборация. Зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев му напомни, че преди седмица, когато бе гласувана комисията, ръководена от Хаджигенов – за насилието по време на протестите, в залата е била дадена дума, че ще има и комисия за нарушенията в предизборната кампания. И изтъкна, че това са двойни стандарти.

По отношение на Бойко Рашков, когото „Изправи се БГ! Ние идваме” , „Демократична България” и БСП отново посочиха като образец за МВР-шеф, Цонев заяви: „Този не може да бъде представа за министър на вътрешните работи. Ако това е вашата представа за вътрешен министър, значи демокрацията има сериозен проблем. Този е последният, който може да бъде образец на вътрешен министър.”.

Искаме да излезе наяве всичко,, което се случваше през тази прословута предизборна кампания, каза Маноил Манев /ГЕРБ/ и допълни, че натискът се превърнал в "платформа на самохвалство". "Министърът на вътрешните работи каза на официална пресконференция: ние подредихме това НС", добави Манев.

"Искате истината. Ще ви я кажа. В квартал "Христо Ботев" има осем секции. За 45-ото Народно събрание 1912 гласа са ГЕРБ, за 46-ото Народно събрание - 121 гласа", репликира Георги Свиленски от БСП.

Стоян Михалев от "Демократична България" обясни, че няма да подкрепят създаването на тази комисия, защото имало ресорна.

"Горските са функция на ДПС и тормозят хората на най-ниско битово ниво ", каза Тошко Йорданов от ИТН, посочвайки, че има предвид Кърджали. 

"ДПС не е имало горски нито в Кърджали, нито в друг смесен район. Това, което г-н Борисов прави спрямо нас, сега го прави спрямо вас", отговори му пък Йордан Цонев.

"Защо се налага да се създават комисии, които да дублират работата на прокуратурата. Дайте като говорим за лицемерие да реформираме тази прокуратурата и да не превръщаме НС в някакъв държавен контрол", включи се Христо Иванов.

Свидетели сме на демокрация на лицемерието, заяви лидера на ДПС Мустафа Карадайъ. И допълни, че някой се опитва да превърне Народното събрание в Народен съд. Възстановяването на демокрацията не бива да става с недемократични методи и инструменти, категоричен бе той.

"Това е заявка за диктатура. Ние сме много чувствителни на темата защита на демокрацията в България", каза още Карадайъ.

Десислава Атанасова обяви, че "ГЕРБ винаги е подкрепяла борбата с порочните практики, но не и МВР да се ползва за бухалка срещу една партия - ГЕРБ".

За 12 години ГЕРБ въведоха всякакви новаторства за купуването на гласове, каза Татяна Дончева.

"Идваме до въпроса как и по какъв начин бяха проведени тези избори", каза Рамадан Аталай от ДПС. И попита: "защо, колеги, които за първи път идвате на власт, не искате да се изчисти проблема с купуването на гласове?". Според него полицейски натиск имало само върху кметове на определени структури.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай