Бунтарят, който вбеси Вежди Рашидов

Един младок запали фитила на омразата в парламента

Бунтарят, който вбеси Вежди Рашидов | StandartNews.com

Един младок запали фитила на омразата в парламента още в началото  на 16- часовия дебат за промените  в изборния кодекс . Наивно е  28-годишният червен депутат Явор  Божанков да е очаквал репликата му:   „Няма да оставим обществото на произвола на една шайка!”,  да мине  пред  управляващите в графата - буйна младежка кръв и политическа неопитност. Но едва ли е очаквал, че думите му ще отприщят най-яростния гняв на Вежди Рашидов и ще го принудят да се обяснява като сгафил студент, който е на крачка да бъде изгонен от университета.

„Не съм живял 68 години, за да търпя едно младо момче, което дори не ходил във войската, да ме нарича шайка. Това да не ти е комсомолът” , кипна Рашидов и не прие извинения нито от младежа, нито от по-обиграните му съпартийци, които скочиха да ги помиряват.

Емоциите на бившия министър ще са бял кахър за Божанков, ако авторът на инфарктната за ГЕРБ дума “шайка” реши да се поинтересува от причината за излишното му самочувствие. Защото шеметната кариера на новото попълнение в парламентарната група  на БСП отдалече бие на очи.

Едва на 27 години той вече е шеф на Асоциацията за рециклирана индустрия и кандидат-депутат от Търновска област. Нищо чудно, че днес Божанков  е сред най-големите защитници на преференциалния вот. Именно с него  той влиза в парламента с летящ старт през 2017 година като втори от листата на БСП след Весела Лечева, изхвърляйки зад борда областния червен лидер Валентин Ламбрев.

Сам твърди, че решението да стъпи в политика  е взел само за час, докато обядвал с лидера на БСП в Горна Оряховица Огнян Стоянов.  Още  преди да се реши на тази промяна обаче той е доста популярен в региона. Името му нашумява докато учи право в Великотърновския университет, когато разкрива корупционна схема за продажба на изпити срещу 30 лева. Случаят го отвежда в предаването на Слави Трифонов, който е  очарован от неподкупния младеж и заявява, че такива хора връщат надеждата му за младото ни поколение. Божанков продължава да събира симпатии с дарителска акция в  помощ на бедни и самотни пенсионери и дори получава награда от кампанията  Достойните българи. 

Парламентът обаче преобръща живота му. Лъчезарният и отзивчив радетел на добрата кауза се превръща с ярък хейтър и на свои, и на чужди. И досега колегите му разказват  как на инфарктното заседание на „Позитано” за отстраняването на Георги Гергов Божанков бил острието на атаката срещу   тогавашния номер две в столетницата. Същият тон  младият социалист държал нееднократно и на тогавашния шеф на парламента Димитър Главчев. Днес той е най-верният защитник на Елена Йончева и най-силният критик на Данаил Кирилов.

Без съмнение, Божанков носи бунтарски дух, който му докарвал проблеми и в училище, и в университета.

Само преди година той стана медиен герой след като разказа как докато карал бавно личната си Шкода по  магистрала Хемус, мощен Мерцедес го затиснал, а шофьорът дори  го заплашил с пистолет. Докато течаха разпитите в Правец обаче пътниците в лимузината разказаха, че депутатът  нарочно не отбивал вдясно, набивал отпред спирачки и показвал през стъклото картата си от парламента.

Месеци по-късно Божанков съвсем загуби добродетелния си образ след като жена му публикува във фейсбук снимка, на която показва среден пръст, а младият депутат дори сподели фотоса й, придружен с голямо сърчице.  И докато приятелите му се чудеха защо е станал толкова непредпазлив , отговорът от „Позитано” не закъсня. Той изненадващо се оказа един от новите  лица в предизборния щаб на БСП. Как ще го променят новите правомощия и  отговорности, предстои да видим. Засега е ясно, че новият му речник е повече от неудачен. И ако иска да прави партийна кариера, трябва да се върне към лексиката си от времето на дарителските кампании. За да има шанс отново да заслужи място в  клуба на достойните.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай