БСП решава за споразумението

Националният съвет на партията се събра в 13.00 часа в централата на "Позитано" 20

БСП решава за споразумението | StandartNews.com

Националният съвет на БСП се събра в 13.00 часа в централата на "Позитано" 20, за да реши дали да даде мандат за подписване на коалиционно споразумение.

"Тази дискусия е закъсняла. По-рано трябваше да се съберем и да решим как ще участва БСП във властта. За мен не се налагаше БСП директно да участва в управлението. Коалицията може да продължи дълго, но и да бъде кратка, зависи от поставените приоритети", каза на влизане за пленума Петър Мутафчиев, цитиран от БНТ.

Според проф. Михайлов Нинова заслужава да е в изпълнителната власт.

"Очаквам БСП да защити своите позиции, опасявам се да не изглеждаме като ВМРО или "Атака" при управлението на ГЕРБ", заяви Кирил Добрев. Каза, че ще гласува с две ръце за Корнелия Нинова да е вицепремиер, само да освободи лидерския пост на БСП.

Антон Кутев заяви, че коалицията е между леви и десни партии, като резултатът винаги е, че дясното изяжда лявото. Според него Корнелия Нинова трябва да освободи председателското място в БСП.

Румен Гечев каза, че всички приоритети на БСП в икономическия сектор са заложени в коалиционното споразумение. Според него Нинова няма проблем да влезе в изпълнителната власт, след като лидерите на партии в ЕС го правят.

"Предложили сме алтернативен дневен ред, според който ще искаме да научим имената на министрите от БСП и кой ги е предложил, за да не стане пак същото като правителството Орешарски и целувката на Орлов мост между Станишев и Доган", каза Светлана Шаренкова.

"Г-жа Нинова притежава нужния управленски капацитет. Аз съм един от най- ярките ѝ критици, но истината си е истина", заяви Калоян Паргов. Каза още, че най-важното е кадровите решения как са взети, за да няма после пак въпросът кой.

Вчера лидерът на БСП предизвика спешна координационна среща на евентуалните коалиционни партньори заради социалния пакет в документа. След срещата заявката на формациите - бъдещи партньори в коалицията, дадоха да се разбере, че няма повече неясноти и противоречията са изгладени, увери Корнелия Нинова.

Политическата програма от коалиционно споразумение за съвместно управление на Република България за периода 2021 - 2025 е в 18 раздела.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай