БСП решава Елена или Сергей до 15 март

Червените и коалиционните им партньори направиха график за евровота

БСП решава Елена или Сергей до 15 март | StandartNews.com

Съдбите на Елена Йончева и Сергей Станишев се преплитат отново след месец. До 15 март пленум на БСП ще реши кой от двамата ще води червената листа за Брюксел, стана ясно след среща на Корнелия Нинова с коалиционния съвет на "БСП за България".
БСП вече заложи капан на досегашния първи в списъка - Станишев. В критериите за кандидат депутати в Европа социалистите записаха на първо място противопоставяне на Истанбулската конвенция и на Пакта за миграция. Като лидер на ПЕС обаче Станишев е поддръжник и на двата документа. След конгреса на БСП на 26 януари, който излезе с декларация в защита на обвинената в пране на пари Елена Йончева, все повече социалисти настоявали именно тя да води претендентите на БСП за евродепутати, твърдят на "Позитано" 20 и предвещават кървав пленум в първата половина на март.
Партньорите в алената коалиция обсъдиха днес предизборната платформа за европейските избори и подготовката на партиите за тях. Според приетия график в момента партийните събрания по места издигат кандидатите на БСП за европарламента. Пленумът ще определи водача на листата до 15 март. До 22 март 2019 г. соцръководството чака предложенията за листата на коалиционните партньори и от гражданската квота. До 7 април нов пленум на червените трябва да е одобрил листата. Тя ще бъде регистрирана до 23 април 2019 г.

"Ние първи излизаме с платформа за тези избори. Традиционно в българската политика това се подценява. Трябва да се опитаме да променим тази практика. Първо да стои въпросът- какво поведение ще имат нашите представители, а след това- кои ще бъдат те. Със създаването на интриги и напрежение около реденето на листата, нашите опоненти отклоняват вниманието от същественото - какви политики ще отстояваме. Важно е да пазим интересите на българите и да работим за промяната в Европа, която ще гарантира бъдещето й като единен съюз, в интерес на европейските граждани, а не на монополи и бюрократи", заяви Нинова.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай