Бозуков: Нужен е независим одит в "Земеделие"

Заварих лежерно безхаберие, каза служебният министър

Бозуков: Нужен е независим одит в "Земеделие" | StandartNews.com

„Тепърва предстоят проверки в ДФ „Земеделие“, защото там проблемът е най-тежък и най-сериозен.

Там трябва да се влезе с независим одит. Там има затлачени неща от години.“ Това заяви служебният министър на земеделието проф. Хридсто Бозуков пред БНР.

Моята цел от тези смени е да се завиши контролът, защото заварих лежерно безхаберие във всички структури на системата.“, каза проф. Бозуков. 

Относно освобождаването и на директори на държавни горски предприятия министър Бозуков посочи, че тези предприятия не са добри стопани на българската гора и са се превърнали в дърводобивници, „защото от финансовите резултати зависят и техните заплати, които са немалки“.

Христо Бозуков огласи информация, че в определени райони населението се агитира и „притиска в една или друга посока“ от служители на горските предприятия, включително със служебен превоз със свалени опознавателни знаци.

Той акцентира върху засиления контрол върху плановата и санитарната сеч и мораториума, който бе наложен със заповед. „И ако това не се изпълнява, нищо не пречи и тези новоназначени също да си заминат.“

За проверката в „Напоителни системи“ министърът на земеделието уточни, че по първична информация изготвеният доклад доказва, че с вътрешен одит няма как да се постигне контрол.

Има скорошен доклад на Сметната палата за „Напоителни системи“, който не е предоставен на министъра и министерството като принципал на дружеството, стана ясно още от казаното от проф. Бозуков.

„Предполагам там има доста критични забележки, особено върху обществените поръчки. Освен това аз имам вече и доста сериозна информация за нарушения, които са извършвани в „Напоителни системи“, доста са. Най-дребният – това, че е извършен ремонт на автомобил, който е собственост на майката на директора на „Напоителни системи“, за около 2800 лева, за сметка на предприятието.“

Христо Бозуков допълни, че има и несъбрани от години задължения за около 4 милиона лева, издадени на база на съдебни решения. „И учудващо е защо не са направени никакви постъпки за събиране на тези милиони.“

По темата за заменките Бозуков изтъкна, че министерството няма как самостоятелно да разваля договори и прокуратурата трябва да се намеси.

Ще се опитаме да помогнем на някои сектори като розопроизводители и пчелари, декларира още Христо Бозуков.

„Има известни малки резерви в Държавен фонд „Земеделие“. Ние сме подали вече искане за нотификация пред Европейската комисия за тези средства“, каза министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай