Божков поведе изборното хоро

Кампанията отново тръгна с доклад от САЩ и с дъвката "Пеевски"

Божков поведе изборното хоро | StandartNews.com
  • Кампанията отново тръгна с доклад от САЩ и с дъвката „Пеевски“
  • ДПС поиска доказателства срещу обвиненията, десните удариха Гешев

Наложените от Финансовото министерство на САЩ и Държавния департамент санкции срещу шестима българи и 64 фирми разпалиха страстите и пренаписаха политическите програми за вота. Мерките за бизнеса и хората рязко отстъпиха пред хипотезите кои са греховете на Делян Пеевски. Зловещото поскъпване на цените потъна в догадките кой е корумпираният от Васил Божков партиен лидер. Създаването на новата държавност се изпари в разсъжденията могат ли санкционираните да оперират с банковите си сметки и къде. А тегавата дискусия колко време отнема гласуването с машина се разми в полемиката кога в годините на прехода са се родили българските олигарси и от кого.Докато ДПС разумно поиска доказателства за обвиненията срещу Пеевски, ГЕРБ хукна да търси подкрепа в Европа, а градската десница използва случая да се хвърли с 12-часов протест пред Съдебната палата срещу омразния й главен прокурор. Дори се пробва да нахълта в кабинета му. БСП пък избяга от скандала, отивайки да спасява болницата в Раднево, докато министърът, от когото това зависи - Стойчо Кацаров, реши да води личната си война с болница „Лозенец”.

Две съобщения и 4 срещи

определиха новия преидизборен дневен ред в България. За разлика от становищата на няколко сенатори за корупция в България, с които започна априлската кампания, този път това се оказаха комюникета от Финансовото министерство на САЩ и Държавния департамент. С тях Щатите налагат санкции по закона „Магнитски” на милиардера с 18 обвинения Васил Божков, който е в Дубай, на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, на бившия зам.-шеф на службата за подслушванията /Държавна агенция за технически операции/ Илко Желязков, на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев, на бившия шеф на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев и на бившия главен секретар на същото ведомство Красимир Томов.Последваха 4 разговора. Служебният премиер ген. Стефан Янев се чу по телефона с помощник държавния секретар по политическите въпроси в Държавния департамент Виктория Нюланд, за да каже след това, че ще има още наказани. Президентът Румен Радев прие американския посланик Херо Мустафа и дошлия у нас Пол Ахърн,  високопоставен служител в Министерството на финансите на САЩ, специализиран в борба с измамите. По-късно Мустафа и Ахърн се срещнаха с български журналисти, за да обяснят, че политика в решението няма – само принципна борба с корупцията. Накрая най-неочкавно Бойко Борисов обяви, че се видял с Херо Мустафа. Но според откъслечната информация, повод не били санкциите, а възможностите да се състави стабилно правителство след изборите с или без участието на бившия премиер.

Перфектната буря започна

Никой не попита какво е законът „Магнитски” и кои точно са случаите на корупция и подкупи, за които се издават санкциите. Всяка партия взе своето знаме от скандала и тръгна на предизборен бой. Както винаги, изборната надпревара тръгва с дъвката Пеевски, ще мине през мощна анти-ДПС риторика и накрая пак ще завърши с огромно разочарование от завиден резултат на Движението. Санкциите срещу Пеевски без доказателства няма как да не сплотят допълнително партията на Доган, особено след като той посочи и причината - набеден е от олигарх с добри контакти в САЩ.Преизборното хоро поведе Васил Божков. Той бодро благодари на САЩ, защото приели сериозно сигнала му.

„Зелена светлина” видя Мая Манолова

Тя написа във фейсбук, че нейната комисия по ревизията е показала колко много може да се направи за кратко време и се размечта за нови ревизии. Христо Иванов пък остави старата си мишена Пеевски и стъпи върху документите от САЩ, за да удари Гешев. Санкциите са присъда за прокуратурата, каза Иванов и застана в челната редица на протестната атака срещу обвинител № 1. Ще се срещна не с него, а със следващия главен прокурор, заяви МВР-шефът Бойко Рашков, който цяла седмица воюва с прокуратурата. Гешев си е създал държава в държавата, включи се и адв. Николай Хаджигенов. Видели в срещата с Херо Мустафа белия кон, на който се връща Борисов, ГЕРБ обявиха в четвъртък мощна подкрепа от ЕНП и се похвалиха с поредните добри думи от Манфред Вебер за лидера си. А

Борисов използва случая

за да повтори няколко пъти, че не се вижда с Пеевски. И че стотинка няма от Божков.САЩ няма да разкрият повече детайли, няма да кажат кой е действащият политически лидер, подкупен от Божков, заяви бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова. И допълни: „Ние сами трябва да си свършим работата”. Думите й само потвърдиха, че в добре разкаляния предизборен терен вече никой няма да търси факти и доказателства. Всеки ще използва ситуацията за лични дивиденти. Атомна дейност, обобщи анализаторът Тихомир Безлов.

Какво е Законът „Магнитски”?

Подписан е през 2012 г. от президента Барак Обама, който разрешава някои от санкциите, наложени от САЩ върху руски компании и лица. Кръстен на Сергей Магнитски, руски данъчен адвокат, който, докато работи за международната инвестиционна компания Hermitage Capital Management през 2008 г., разкрива данъчна измама, чрез която руски държавни служители на практика са откраднали бизнеса на един от неговите клиенти - американския финансист Уилям Браудър, днес британски гражданин и борец срещу Владимир Путин. След подаването на сигнал до властите адвокатът е арестуван и прекарва година в руски затвори до смъртта си през 2009 г. САЩ заявиха, че е бит до смърт. Законът на Магнитски е написан, за да накаже „лицата, отговорни за задържането, злоупотребата и смъртта" на Магнитски, като им отказва влизане в САЩ и замразява всякакви активи в САЩ. През 2016 г., като част от по-широк законопроект, Конгресът на САЩ приема глобална версия на Закона „Магнитски”, който упълномощава президента да налага санкции на всеки, който е „виновен за извънсъдебни убийства, изтезания или други груби нарушения на международно признати права на човека“.До сряда Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ изброяваше 55 лица, санкционирани съгласно Закона на Магнитски, и 84 души, компании или други образувания, наказани по Глобалния закон на Магнитски.

Адвокатите на Пеевски

лесно могат да докажат, че бившият депутат не закусва с малки деца. Още повече, че за канибализъм говори само Бойко Рашков и то по отношение на Бойко Борисов. Не случайно самият Пеевски обясни, че включването му в санкциите е недопустимо, защото не е извършил нищо, което да попада под ударите на закона „Магнитски”.За разлика от Божков срещу него няма нито разследване, нито обвинения. А фирмите му – 6 на брой, посочени от САЩ, са сред най-проверяваните в държавата.Санкциите и поставянето на шестимата под един знаменател предизвиката бурни коментари в една посока. Корупцията у нас се оказа не в нощното шкафче с кюлчетата, не в публично известната „връщанка” от обществените поръчки, не в схемата „имам човек”, а само в Агенцията за българите в чужбина. Тя пък някак изпадна от отговорност на воеводите, които я получиха като управленска квота от ГЕРБ, защото бе прикачена чрез Илко Желязков и тя към греховете на Пеевски. Взели и дали подкупи в хазарта рязко минаха на заден план. На този фон пресичането на канал за трафик на ценности с участието на висш полицай бе наречено от новата власт опит да се осуети проверката за подслушванията.

Как ще завършат делата

по закона „Магнитски” е въпрос на върховенство на закона. Ще има ли последващи у нас дела за злоупотреби с власт – също. Безспорно, корупцията е бичът на България. Онзи препъникамък, който 30 години преход спъва развитието ни, гони инвеститорите и не ни пуска в групата на белите страни.Ще разровим ли веднъж за винаги блатото на рушветите, шуробаджанащината и клановете и ще сложим ли новия ред в държавата си пък е вече въпрос на политически морал и воля за промяна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай