Борисов: Не е честно да нося отговорност и за ДСБ (ОБЗОР)

Борисов: Не е честно да нося отговорност и за ДСБ (ОБЗОР) | StandartNews.com

Настояваме истината за лицето Радан Кънев да излезе наяве, зове Цветанов

Да кажат дали са част от управлението или не, настоя премиерът

"Не е проблем, че ДСБ имат хора във властта на различни позиции, а че не искат да носят отговорност". Това заяви от Брюксел премиерът Бойко Борисов. Коментарът му бе по повод декларацията на ГЕРБ, с която депутатите настояват Бойко Борисов да освободи от държавните постове хората на управляващия опозиционер Радан Кънев.

"ДСБ и ГЕРБ да спрат да улесняват опозицията и да изпращат сигнали за нестабилност, защото това на никого не помага", призова премиерът. Той гарантира, че никой от кадрите на ДСБ няма да бъде принуден да си отиде, защото е симпатизант на партията. "Това е все едно да си от "Левски", ЦСКА или "Лудогорец" и да не ти дават работа", даде пример той и допълни: "Не е честно само когато имаш хора във властта да не искаш да носиш отговорност за тях, а друг да го прави. Аз съм готов и за тях да нося отговорност", коментира премиерът позицията на ДСБ. "Те самите декларираха на конференцията си, че са неразривна част от Реформаторския блок и няма да излизат от него. Аз до ден днешен имам подписано коалиционно споразумение с РБ", уточни той, като призова ДСБ или да обяви, че не е част от Блока, или да заяви, че е част от управлението.

В същото време в София депутатите на ГЕРБ отново призоваха Радан Кънев и ДСБ да се определят. "Искахме да кажем истината за лицето Радан Кънев", обясни вчера в парламента председателят на ПГ на партията Цветан Цветанов. Той посочи, че реакцията е заради натрупано напрежение в структурите на ГЕРБ, което се е породило от опозиционността на ДСБ. "Искахме да сложим нещата на масата, да обсъдим тези теми и премиерът да поеме ангажимент, че управлението продължава в еди си какъв формат и състав", посочи още Цветанов. Изходът от ситуацията за ГЕРБ е среща с премиера Бойко Борисов и парламентарната му група.

"Министър-председателят ще изрази своята позиция и ви уверявам, че ПГ на ГЕРБ ще застане твърдо зад него", обеща зам.-шефът на партията. И загатна - "вторник е една добра възможност да направим тази среща". "ДСБ да си тръгне от властта е нормалната политическа логика във всяка една правова и демократична държава. Не можеш да имаш участие в управлението и да казваш, че правителството не се справя", коментира още Цветанов. Все пак от ГЕРБ ще оставят на Борисов да вземе решение дали назначенията на Радан Кънев да освободят шефските места. "Това е негово решение и ние ще се съобразим с него", увери председателят на парламентарната група. На въпрос дали е "бунт на кораба на Борисов" искането на депутатите му Цветанов посочи, че многократно е информирал Борисов за това, което се случва. "Съвсем закономерно беше да има подобна декларация в един момент, след като продължава това арогантно и некоректно отношение от председателя на ДСБ", обясни той.

Вицепремиерът по коалиционна политика Румяна Бъчварова оправда поведението на ГЕРБ. "Реакцията им е основателна", коментира Бъчварова. В искането им за отстраняване на ДСБ от властта тя вижда послание към Радан Кънев и призив да си даде сметка в какво е поставил коалицията и РБ. "Решението на този казус е там, където се е появил - в тези, които не могат да се определят", отбеляза вицепремиерът. За опасността от предсрочни избори след резкия тон на ГЕРБ тя отбеляза: "Винаги има възможност, но в момента мисля, че не е възможно".

По заповед на Кънев

Шофьор в ТЕРЕМ с
директорска заплата

Кантората на ДСБ шефа на хранилка в предприятието

Назначенията на редица кадри във военния завод "Терем" са изцяло партийни. Те се случват, след като шеф на борда на директорите става активистът на ДСБ от Петрич Стоил Яков - единственият непрофесионалист там. Това обяви вчера депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията по отбрана в НС Валентин Радев. Яков трудоустроявал със замах. Назначил си личен шофьор със заплата от 1250 лева. "Базовата заплата на член на Съвета на директорите е 1280 лева, един професионален войник взема половината от тези пари", посочи депутатът.

Класическият пример за партийно кадруване и далавера си остава сключеният на 9 март м.г. договор между "Терем" и адвокат от кантората на политическия началник на Яков - Радан Кънев, за юридически услуги за 2600 лв. на месец, при условие че предприятието си има Правен отдел с щатни служители. "Като е толкова добър този юрист, защо не са го взели на заплата в дружеството", попита Радев.

Той бе категоричен, че Стоил Яков не е професионалист нито в сферата на сигурността, нито в отбраната и направи сравнение с изпълнителния директор Огнян Чалъков - инженер по боеприпаси, с научна степен доктор и с опит в управление на други търговски дружества. "А дори и да приемем, че нещо разбира, как ще изпълнява политиката в борда, щом е опозиция", недоумява Валентин Радев.

В опит да потърси защита, Яков се появи вчера в парламента, но стигна само до стаичката, ползвана от ДСБ. Пред журналистите той изрично настоя, че не просто е член на партията, ами председател на националния й изборен щаб. Въпреки всичко бил "експертно назначение". Подкрепял решението на Радан Кънев да минат в опозиция, обаче нямал намерение да се разделя с шефското кресло. За две години в "Терем" "с прекрасните си колеги" донесъл 8 млн. лв. печалба на държавата. Яков обаче така и не можа да обясни в какво се изразява професионализмът му. В отговор на въпрос на "Стандарт" той лаконично заяви, че е "в сферата на управлението".

Министърът на отбраната Николай Ненчев заяви пред Би Ти Ви вчера, че не е запознат със случая и ще тепърва ще го провери. Ако има нарушения, щял да вземе мерки.

От ГЕРБ се заканиха да продължат с проверките. "Ако поровим още, кой знае какво ще видим", възкликна Валентин Радев.

ДСБ да се
определят

Меглена Кунева
вицепремиер и министър на образованието

Няма такава форма на управление, в която си хем в опозиция, хем на власт. Това е крайно нелогична ситуация. Мисля, че тя затруднява всички. Ако голяма част от членовете на ДСБ смятат, че трябва да бъдат в опозиция, както твърди г-н Кънев, нека да го направят. Ако една част от тях не са съгласни и примерно подкрепят оставането на министър Москов във властта, нека и те да го кажат. Важното е да се определят. Очаквам да вземат решение, което ще облекчи техните структури и ще направи РБ нормален и предвидим партньор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай