Борисов: Лондонската среща беше доказателство за успеха на темата със Западните Балкани /ВИДЕО/

Борисов: Лондонската среща беше доказателство за успеха на темата със Западните Балкани /ВИДЕО/ | StandartNews.com

ВИДЕО ТУК

Благодаря на всички за организацията, за участието на вицепремиери, министри във формата „16+1". От София бяха дадени послания и за единството на Европейския съюз, и за начина, по който може да се работи в този формат. Това казва министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание, става ясно от публикуваната стенограма.

„Мисля, че целта, която си бяхме поставили, е изпълнена", добавя премиерът. „Лондонската среща е едно ярко доказателство, че темата „Западни Балкани", която реанимирахме, тъй като, който не знае, Берлинският процес от преди 4-5 години, провеждани са доста срещи, докато в Триест ние не сложихме темата на масата, а и по време на нашето председателство. Това се отчита от всички Балкански страни. Затова вчера бяхме поканени, за да се покаже - ние не сме член на този формат - че това, което България е направила е правилно, важно. И Берлин, Лондон, Париж стоят зад тези решения", заявява Борисов. „Знаем какво се случи с България докато беше югоембаргото и докато се биеха Сърбия и Косово, Сърбия и Хърватия, Сърбия с останалите. Проблемите между Македония и Гърция", посочва той.

По думите му всичко това се е случило, благодарение и на българската, и на европейската подкрепа. „А колкото по-добре се развиват Балканите, това е толкова по-добре и за инвестициите, за туризма, за пътникопотока, за товарите. Идеята впоследствие да се направи единна такса, единни тарифи за движението на стоките, хората и товарите - това може действително да направи Балканите в една привлекателна за инвеститорите зона", допълва Борисов.

Според него на този етап и големите държави в Европа разбират, че ако не дойдат те, ще дойдат други геостратегически сили.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай