Борисов: Кой може да се закълне, че в министерството му не се краде?

Борисов: Кой може да се закълне, че в министерството му не се краде? | StandartNews.com

Правителството вкара ВМЗ и Кинтекс в забранителния списък за приватизация

Цели се в Европа да чуят, че в България тормозят бежанците и не се справяме с опазване на границата, смята премиерът

Кой от вас може да се закълне, че в министерството му днес някой не краде? Това попита министрите премиерът Бойко Борисов на заседанието на Министерския съвет днес, стана ясно от стенограмата. "Никой", бързо му отговори икономическият министър Божидар Лукарски. Повод за диалога стана поисканата от ДСБ оставка на транспортния министър Ивайло Московски след доказателствата за мащабна корупция в подопечната му агенция "Автомобилна администрация".

Вицепремиерът Меглена Кунева и министър Лукарски обясниха, че искането за оставка не е от РБ, а само от една партия - ДСБ и "определени депутати, които се изявяват като самостоятелни бойни единици". "Уважаеми господин премиер, оставката на министър Московски никога не е стояла на дневен ред в Реформаторския блок. Аз му го казах и на него", увери Лукарски. "Не съм аз човекът, който ще дава оценка кой какъв е в РБ, но ДСБ е част от блока. Може да им предадете, като се събирате на съвет, че да се иска оставката на Московски затова, че сме проявили политическа воля и сме разбили тази корупционна смеха, не го приемам", отсече Борисов. Пред министрите си премиерът заяви, че "намира за неприемлива идеята за приватизация на ВМЗ и "Кинтекс". Раздържавяването на двете дружества от военнопромишления комплекс бе посочено в средносрочната бюджетна прогноза за 2017-2019 г. на финансовото министерство. Финансовият министър Владислав Горанов посочи, че премиерът е прав и че в случая Агенцията по приватизация е спазила стандартна процедура, според която всички предприятия, които не са в забранителния списък, се включват в средносрочната прогноза.

"Тук е редно да отбележа, че агенцията е можела да консултира тази идея по целесъобразност, но не го е направила", заяви Горанов. По негово предложение и на икономическия министър Божидар Лукарски правителството прие в сряда двете дружества да бъдат вкарани в забранителния списък за приватизация. "Никое беззаконие няма да бъде толерирано от държавата", пък е коментарът на Борисов по време на правителственото заседание по повод гражданските арести на бежанци по границата, предизвикали обществено недоволство. "Никой никога не е казал на някого, че има право да арестува извън закона", посочи премиерът.

"Държа да отбележа, че това, което казах, е, че всеки сигнал на български граждани - дали е в бедствия, аварии, сигнал за кражба или корупция, е добре дошло като сигнал до органите на реда. Не съм призовал никой да ходи да бие, да връзва или да тормози който и да било. Всеки, който минава през зелената граница, е нарушител, и казах, че благодаря на всеки, който подаде сигнал, за да бъдат задържани", уточни Борисов.

Той категорично заяви, че по никакъв начин не е толерирал и няма да толерира паравоенни формирования или групи, които проявяват нехуманно отношение и нарушават закона. Според премиера се цели в Европа да чуят, че в България тормозят бежанците и не се справяме с опазване на границата. "Изрично искам да подчертая, че не само полагаме огромни усилия, не само че много добре се справяме, на тази огромна територия - и морска, и сухопътна, а и това беше отбелязано неколкократно от всички, които бяха в България в последните месеци. С една дума не разбирам този мазохизъм и желанието да повдигаме тема, която да очерня България." На уязвимите места по границата, където има по-голям натиск от нелегално преминаващи, ще бъдат изпратени още 300 души, съобщи още Борисов.

Кметовете спускат инструкции при среща с мигранти

Кметовете ще имат задачата да инструктират населението как да се действа при среща с нелегален мигрант. Това обясни в сряда вътрешният министър Румяна Бъчварова пред Нова телевизия. Какво точно да се говори на хората на свой ред ще бъде обяснено на кметовете от местните дирекции на МВР. Вътрешният министър разкри в аванс част от инструкциите. Бъчварова обясни, че правилното гражданско поведение е да се подаде сигнал до институциите чрез телефон 112, на телефоните в МВР или директно да се звъни на Гранична полиция. Цивилният човек не би могъл да прецени дали хората, с които се среща, са извършили престъпление и дали са въоръжени, обясни вътрешният министър. "Освен това те (имигрантите) могат да провокират гражданина към едно или друго действие, предупреди Бъчварова в коментар за хайките от нацепени момчета, които обикалят в граничните райони, за да ловят имигранти. Румяна Бъчварова подчерта, че МВР разчита на помощта на гражданите и не иска да обезкуражава добросъвестните да помагат на органите на реда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай