Борисов и Калфин откриха форум с над 40 делегации от Европа и Азия

Борисов и Калфин откриха форум с над 40 делегации от Европа и Азия | StandartNews.com

Откриха най-голямото събитие, което страната ни домакинства преди да започнем председателството на ЕС през 2018 година

Започна официалнен форум на министрите на труда и заетостта на страните-членки по линията на Евро-Азиатския диалог (ASEM-LEMC) в София. Петата Конференция се провежда в два дни, а неин домакин е вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Срещата е посветена на достойния труд и социалната закрила.

Форумът беше официално открит от министър Калфин и от министър-председателя Бойко Борисов. "Ние поддържаме добро партньорство и диалог с всеки един от азиатските ни партньори. България е председател на процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа", заяви Борисов и подчерта, че през тези държави, участващи в процеса за сътрудничество с Югоизточна Европа минават основните транспортни пътища на Европа и Азия. "В момента страната е председател на Комитета на министрите на Съвета на Европа и с тези си качества и като страна с дългогодишни традиции в сътрудничество с азиатските страни искам да ви поздравя с Добре дошли. Надявам се да отчетем добри резултати от конференцията", заяви Борисов на откриването.

"Много се радвам, че България има възможност да бъде домакин на този значим форум. В общия диалог на страните от АСЕМ, темите свързани с труда са важен компонент", каза министър Ивайло Калфин.

На събитието в страната ни присъстват министри и делегации от 52-те страни-членки, еврокомисарят по заетостта Мариане Тисен и представители на Международната организация по труда.

Това е най-големият форум за диалог между Европа и Азия, единствената подобна постоянно действаща структура. Участници са всички страни–членки на ЕС, на АSEM, Русия, Австралия и Нова Зеландия, Швейцария и Норвегия.

България участва в работата на ASEM от момента на приемане в ЕС.

Конференцията ще има три основни панела, на които ще се обсъдят темите за достойните условия на труд в двата региона. Първите два ще се проведат на 3 декември, третия на 4-ти декември. Това е най-голямото събитие, което страната ни домакинства преди да започнем председателството на ЕС през 2018 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай