Борисов за шоуто на Радев: Не му прави чест!

И ние можем да изкараме стотина души да го освиркат, каза премиерът на президента

Борисов за шоуто на Радев: Не му прави чест! | StandartNews.com
  • И ние можем да изкараме стотина души да го освиркат, каза премиерът на президента
  • Готови сме на компромиси. Запасени сме с търпение, заяви Борисов по повод срещата на върха в Брюксел
  • Пита се какви нови проекти са обсъждали Радев и Путин

"Не прави чест на никого да освирква на такова събитие. Какво им пречи законно избраният кмет на София?". Това коментира пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов. Повод бе скандала, който избухна по време на официалната церемония в памет на Апостола на свободата Васил Левски. Уж гражданско шествие се превърна в митинг за Радев, привържениците ум освиркаха кмета на София Йорданка Фандъкова.

Мислите ли, че ние нямаме такава възможност, да изкараме стотина души да го освиркат?, попита риторично Борисов. И отправи съвет към президента: "Обединителят на нацията трябва да преценява с кои хора се сдружава и прави поход".

  • "Искам цивилизовани отношения между институциите"

Борисов заяви, че настоява за цивилизационни отношения между институциите и политиците."Не съм завършил университет за държание, човек може и да сгреши, така че човек се извинява, ако сгреши. Видяхте, подадох му (на Радев) ръка онази вечер на събитието на КНСБ", припомни премиерът. И отказа повече коментари по темата.

  • За кои проекти са говорили Радев и Путин

"Мен повече ме интересува по кои енергийни проекти са говорили Радев и Путин, понеже това ми е важно. Важно е за министрите, понеже те го изпълняват", коментира той телефонния разговор Радев-Путин преди два дни, от който стана ясно, че президентите са говорили по енергийни проекти и Радев е потвърдил, че ще присъства на парада на 9 май в Москва.

"Сигурно има нещо ново, което не знам, по двата проекта работим с ЕК и президента Тръмп. Строи се по 6-7 км на ден (тръбопровода на "Балкански поток"). АЕЦ "Белене" отдавна не е руски проект", допълни той. "А може би (Радев и Путин) са имали предвид разговора ми с президента на "Лукойл" г-н Алекперов в Давос, може би става въпрос за тази инвестиция, за която говорихме с него", предположи Борисов.

  • "Еврозоната не е решение на един премиер"

Премиерът Бойко Борисов специално коментира и влизането на България в еврозоната. "Кой е казал, че се отказваме от Еврозоната? Казах само, че ще изчакаме влизането в чакалнята, защото за такъв важен въпрос трябва да има национален консенсус.", заяви Борисов. И се мотивира: "Това е въпрос за десетилетия напред и не е правилно решението да се взима от един министър-председател и от една партия. Искам хората да разберат, че това е за доброто на всички, а не за доброто на една или друга партия. Нека бъдем национално отговорни.".

"Нека бъдем национално отговорни. Вие нали сте в Брюксел, обяснете има ли държава, която да е приела еврото и да е станала по-зле", попита Борисов репортерите.

  • 60 млрд. евро по-малък бюджет на ЕС

Бойко Борисов пристигна в сърцето на Европа за участие в Срещата на върха, на която лидерите на ЕС ще обсъждат Многогодишната финансова рамка 2021 - 2027 г. За нея премиерът каза: "Трябва да сме много предпазливи като говорим, защото с 60 млрд евро е по-малко бюджетът".

"Ще настоявам по кохезионната и селскостопанска политика да не се пипа. След минута в България ще има бунт, ако кажа, че не подкрепяме традиционните политики за кохезия. Но и новите технологии не трябва да бъдат загърбени. Надявам се за подкрепа и ще настояваме за това, както и за обема за съфинансирането. Една дълга нощ очаквам, аз лично съм подготвен да бъда диалогичен. Дори за Зелената сделка откъде ще се вземат парите, дали ще се претрансформират от целия бюджет, е важно", каза Бойко Борисов и подчерта, че е необходим компромис.

"На нито една държава няма да й стигнат парите. Ние няма как да не подкрепяме и традиционните и на новите политики. Трябва да се заделят пари и за иновации и за новите технологии. Толкова години правя бюджет, още като кмет започнах, а днес сме в ролята на министри и всеки си тръгва кисел, на никого не му стига", пошегува се Борисов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай